Социалната мрежа „Фейсбук“ е плащала на стотици външни изпълнители, които да транскрибират аудио съобщения от потребителите на услугите им, предимно тези на Facebook Messenger. Тази информация съобщи агенция Bloomberg“, позовавайки се на свои източници, запознати с работата на компанията.

Въпросната дейност е шокирала служителите, на които е възложена, като те не са получавали информация за това къде е записано аудио съобщението или по какъв начин е било придобито то – тяхната единствена работа е била да го транскрибират, заявиха източниците, пожелали анонимност от страх да не изгубят работните си места.

„Те прослушват разговорите на потребители на Фейсбук, понякога съдържащи дори вулгарно съдържание, но не знаят защо от компанията държат те да бъдат транскрибирани“, твърдят източниците.

Вчера, Комисията за защита на личните данни на Ирландия, която заема основна роля в наглеждането и контрола върху „Фейсбук“ в Европа, обяви, че разглежда въпросния случай, който е директно нарушение на строгите правила на Европейския съюз за лични данни.

От „Фейсбук“ потвърдиха информацията, че са транскрибирали аудио съобщения на свои потребители и заявиха, че прекратяват въпросната практика.

От социалната мрежа все пак не пропуснаха да захапят някои от основните си конкуренти, сред които „Епъл“ и „Гугъл“, добавяйки, че „Подобно на Apple и Google, ние прекратихме преслушването и транскрибирането на аудио съобщения на наши потребители от повече от седмица“. По този начин от „Фейсбук“ намекнаха, че и други водещи технологични компании извършват сходни практики.

От компанията все пак направиха опит да оправдаят своята дейност, заявявайки че преслушването и транскрибирането на въпросните аудио файлове е било с цел проверка на това дали изкуственият интелект на „Фейсбук“ правилно интерпретира тези съобщения, като добавиха че всички те са били напълно анонимни.

Вчера ви съобщихме, че инструментът на „Гугъл“ – Google Analytics – неправомерно разполага с данните на 4 милиона браузъра.

След настоящата информация за „Фейсбук“ е редно да си зададем въпроса доколко са защитени личните ни данни и персоналната ни информация и имат ли ефект законите и директивите на Европейския съюз във връзка със защитата на личните данни на своите граждани…