Може би сте чували твърдението, че локацията е най-важна при избора на недвижим имот. Попитайте жителите на квартали като Люлин и Надежда – те със сигурност ще ви обяснят колко важна е локацията

Макар и в твърдението за локацията да има много истина, няма как да не се каже, че има още много други фактори, които ще ви накарат да се влюбите в някой апартамент или за секунди ще ви отблъснат от него.

Но нека се върнем на местоположението. То е важно поради няколко причини и сега ще ви разкажем в детайли за тях и как те могат да се отразят на решението ви да купите конкретен имот, както и ще ви дадем няколко съвети за вашия нов дом.

Къде се намира имотът

Това е първото нещо, за което може би ще помислите. Ако местоработата ви е в центъра, може би сте склонни да мислите, че това е идеалното място и за избор на недвижим имот.

Истината е, че ако сега работите в центъра, няма как да сте сигурни, че след 5 години нещата ще са същите. Така, че не избирайте мястото на бъдещия си дом на база местоработата си, освен ако нямате ясни индикации, че на този пост ще останете дълго време или не сте политик – тогава може свободно да избирате апартаменти на зелено.

Как се стига до там

Това е нещо, което не е за подценяване. Вероятно имате личен автомобил, но не подценявайте факта, че един ден ще имате деца, които е добре да бъдат самостоятелни и що се отнася до тяхната мобилност.

Така, например, ако изберете апартамент в Бояна, безспорно ще имате нужда от кола, но в същото време ще може да разчитате и на линиите на градския транспорт, които обслужват този квартал.

Ако изберете жилище в Илиянци или Враждебна, обаче, със сигурност ще имате нужда от градски транспорт, тъй като най-вероятно няма да разполагате с личния си автомобил за още много време.

С какво е известен квартала и какви са предимствата му

Всеки квартал има своите безспорни достойнства, които карат определени хора да го предпочетат. В същото време има и негативи, за които трябва да сте подготвени, за да не се окажат непреодолима пречка за щастливия ви живот именно на това място.

В случай, че сте се спрели на нов апартамент в Бояна, но половинката ви отказва или просто не умее да шофира, това би било доста голямо затруднение. Така, че проучете повече за това какво може да ви предложи всяко едно място и кое най-добре ще отговори на очакванията ви.

Не подценявайте и малките детайли

Тук имаме предвид всички онези малки подробности, за които може и да не се сетите в началото. Ако съзнанието ви е превзето от цени на квадратен метър, разпределение на стаите или африканска чума по свинете, какъвто е случаят с по-голямата част от обществото в момента, може да не помислите за редица малки подробности.

Разгледайте какви магазини има в района. Вижте на картата всички големи хипермаркети и колко отдалечени ще са те от бъдещия ви дом. Не подценявайте и малките магазинчета, от които ще купувате всичко онова, което сте пропуснали по време на седмичния си пазар.

Ако имате деца или жена, която е „инстаграм модел“, фитнес блогър или друг вид „инфлуенсър“, най-вероятно ще искате наблизо да имате фитнес център и мол, в който тя да прекарва половината си ден.

Ако е лято, може и да не обърнете голямо внимание на отоплението в квартала. В случай, че държите на централно отопление, имайте предвид, че то не е налично във всеки един квартал.

Ако планирате да се отоплявате на газ, имайте предвид, че трябва да има изградена газопреносна мрежа. Ако няма такава, то няма да бъде направено специално за вас и така може да се окаже, че е на практика невъзможно.

Научете повече за бъдещите планове за развитие на района

Сега може и да ви изглежда повече от добро място за живеене. Но често се оказва, че плановете на общината или на частни инвеститори включват редица съоръжения, които няма да ви се понравят, като например строителството на нови жилищни сгради, в които впоследствие да се продават „апартаменти на зелено“, с каквито представителите на властта успяха да се сдобият, или пък тераси на последния етаж, за каквато се разбра, че притежава бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Проверете за какво са предвидени свободните площи в квартала. Така хубавите зелени полянки може да се окажат бъдещи блокове. Честа практика е да се появяват и редица сгради за производства или просто заведения, чийто шум може и да попречи на почивката ви.