Хакнаха една от най-големите социални платформи. Twitter-акаунтите на едни от най-богатите, известни и влиятелни хора на планетата са потърпевши от хакерския щурм.

Милиардерите Джеф Безос, Бил Гейтс и Илон Мъск са най-засегнати. Името на бившия президент на Съединените американски щати Барак Обама и реалити звездата - красавицата Ким Кардашиян също са сред основните засегнати лица. Акаунтите на големи компании като Apple и Uber също бяха хакнати.

Изглежда целта на извършителите е била измама с криптовалутата - биткойни. Поне няколко от фалшивите обръщения, написани от името на известните хора, бяха оферти за сделки с криптовалутата.

Експерти по сигурността в Интернет пространството нарекоха случката - "най-сериозният пробив на някой от големите играчи в социалните мрежи".

Последствията от хакерския набез

Повечето фалшиви съобщения са изтрити от самия Twitter само няколко минути след появата им в пространството. Повече от 300 транзакции са били извършени в четвъртък към биткойн адреса, който неизвестни лица публикуваха в Twitter.

Те са били публикувани в акаунти на редица известни хора, показва статистиката на този адрес.

Към 01:00 часа българско време са извършени 321 транзакции на 12.3 биткойни. Цената на един биткойн е около 9 200 щатски долара, така че са преведени общо около 112 хиляди долара, което е доста стабилна цифра, стояща до измамата.

Броят на транзакциите продължавал да расте дълго време след щурма. По-рано бе официално съобщено, че неизвестни лица са публикували подобни реклами с малки вариации в акаунтите на редица известни личности, започвайки от основателя на Тесла – милиардера Илън Мъск.

Кандидатът за президент Джо Байдън, бившият президент на САЩ Барак Обама, милиардерът Бил Гейтс, основателят на Амазон Джеф Безос и други известни личности сред жертвите на хакерската атака в аспект – загуба на стотици биткойни.

Авторите на съобщенията обещаха да върнат изпратените им биткойни в рамките на 30 минути в двоен размер. Туитър призна за пробива и обяви, че е започнало сериозно разследване как хакерите са успели да влязат в акаунтите на известните личности.

Туитър обеща да подсигури стените към сайта.

Група хакери изложи на показ слабости в защитите на сайтовете

В началото на годината имаше подобен успешен опит за щурм на двете най-големи социални платформи. Тогава, за разлика от сега, обаче, кибер бандитите искаха да покажат уменията си заявиха, че ще съдействат напълно, за да се оправят проблемите в сигурността, които самите те са разбили.

Стотици акаунти във Facebook, Twitter и Instagram бяха компрометирани. Хакерската група взела пълен контрол върху акаунтите и собствениците им видели съмнителни съобщения, че са жертва на пробив в сигурността.

Хакерите не искали нищо конкретно, а само демонстрирали способностите си.

„Дори и Facebook може да бъде хакнат, нищо че е по-добре защитен от Twitter" – били думите, които е пишело в съобщението, разпратено до всички жертви на кибер прескачането на оградата.

От компаниите потвърдиха за пробива и казаха, че акаунтите вече са върнати в нормалния им вид и каквито и да е било данни не са изтекли повече. Миналия месец същата хакерска група отново демонстрира слабостите на защитите на социалните мрежи, като хакна акаунтите на десетки отбори по американски футбол.

Тогава също бе помогнато на Фейсбук и Туитър да запълнят дупките си.