След като месеци наред се носеха слухове, че китайския технологичен гигант Xiaomi се насочва към дългосрочно партньорство с германската Leica, то вече е факт. А резултат от работата на двете компании е смартфонът Xiaomi 12S Ultra, който на този етап няма планове да бъде пуснат на европейския пазар. Въпреки това успяхме да разгледаме бройка от него у нас.

Първото, което прави впечатление в модела, е голямата плочка на гърба на устройството, върху която е разположена камерата. Смартфонът разполага с 1-инчов сензор на камерата Sony IMX989. Той е допълнен от 48-мегапикселова широкоъгълна камера и 48-мегапикселова телефото камера с пет пъти оптично приближение.

За да се справи с неприятните отблясъци на снимките, Xiaomi е използвала леща Leica Summicron 8P, която включва допълнителни филтри. Сред отличителните възможности на модела е тази да снима Dolby Vision HDR видео в 4K и FullHD резолюция.

По отношение на дизайна трябва да отбележим, че гърбът е покрит с изкуствена кожа, благодарение на което смартфонът не се пързаля, нито се покрива лесно с пръстови отпечатъци. Освен това устройството има IP68 сертификат за водоустойчивост на корпуса.

Чипът, на който разчита 12S Ultra, е Snapdragon 8+ Gen1, който предлага подобрена енергийна ефективност. Едно от нововъведенията в този модел е първата 3D охладителна система, която предполага, че устройството издържа на по-голямо натоварване, включително при гейминг, без да се нагрява излишно.

Дисплеят е 6,73-инчов 2K LTPO 2.0 AMOLED и е защитен с Gorilla Glass Victus. Той има динамично опресняване между 1 и 120 Hz.

От Xiaomi са се спрели на батерия с капацитет от 4860 mAh, която поддържа 67W жично зареждане и 50W безжично.

Apple 14 Pro с Dynamic Island

Apple е преместила сензора за близост зад дисплея, а известията вече ще изскачат от прореза в анимация. Apple нарича тази система "Динамичен остров" (Dynamic Island).

Уведомленията и сигналите ще се адаптират и движат около прореза, а Apple наистина се стреми към това да анимира и използва системата за нови известия, докато останалата част от дисплея остава изключена.

Още от подобренията в модела

В моделите iPhone 14 Pro е вграден чипът A16 Bionic на Apple. С новия си чип Apple се е фокусирала върху енергийната ефективност, дисплея и камерата. Шестядреният процесор включва две високопроизводителни ядра, които използват 20% по-малко енергия, и четири ефективни ядра. 

Този нов чип A16 спомага за плавните анимации във функцията Dynamic Island и ще захранва новата система на камерата на Apple. За първи път в историята iPhone преминава от 12-мегапикселов сензор към 48-мегапикселов.

Новата основна камера има до двукратно подобрениепри снимане при слаба светлина, като за всичко това се използва четириядрен сензор с бленда f/1,78 и фокусно разстояние 24 мм.