Klarna Bank обяви, че загубата ѝ се е увеличила повече от три пъти през първата половина на годината, преди да се реализират усилията за намаляване на разходите, които ще спрат бързия ѝ международен растеж, пише Bloomberg.

Базираната в Стокхолм финтех компания отчете оперативна загуба преди данъци от 6,2 млрд. шведски крони (581 млн. долара) за шестте месеца до края на юни спрямо загуба от 1,8 млрд. крони за същия период година по-рано. Приходите са нараснали с 24 на сто.

„Имахме няколко години, в които инвеститорите значително приоритизираха растежа. Сега, разбираемо, искат да видят рентабилност“, коментира главният изпълнителен директор Себастиан Семиатковски.

Бързият скок на загубата на Klarna е свързана с административните разходи – цената за управление на бизнеса, включително плащането на заплати – които са нараснали до 10,2 млрд. крони спрямо около 6 млрд. крони година по-рано.

Отправени критики към промените в облачните услуги на Microsoft

Amazon и Google на Alphabet отправиха критики към промените в облачните услуги на Microsoft, посочвайки, че те ограничават конкуренцията и обезкуражават  клиентите да преминават към конкурентни доставчици на облачни услуги, предава Ройтерс.

През тази седмица американският софтуерен гигант обяви, че ще направи промени в лицензионните си сделки и други промени, които ще влязат в сила от 1 октомври. По думите му те ще улеснят начина, по който доставчиците на облачни услуги се конкурират.

Облачните предложения на Amazon, Google, Alibaba и собствените на Microsoft ще бъдат изключени от споразуменията.

Ходът на Microsoft беше направен, след като по-малки конкуренти в Европейския съюз се оплакаха пред регулаторите по конкуренцията в Европейския съюз от практиките, свързани с облачните услуги на компанията. Властите в ЕС няколко пъти разпитаха пазарните играчи по въпроса и потърсиха информация от тях какво е влиянието върху бизнеса им.

От Amazon бяха най-скастрящи

Amazon, водещият доставчик на облачни услуги, следван от Microsoft и Google, беше язвителен в своите критики.

„Сега Microsoft залага на същите вредни практики, като въвежда още повече ограничения в несправедлив опит да ограничи конкуренцията, пред която е изправена, вместо да се вслушва в клиентите си и да възстанови справедливото лицензиране на софтуер в облака за всички“, посочва говорител на облачното звено Amazon Web Services.

Вицепрезидентът на Google по правителствените въпроси и политиките за Google Cloud Маркус Джадот е също толкова критичен.

„Обещанието за облака е за гъвкави изчислителни процеси без договорно блокиране“, посочи той в туит.

„Клиентите трябва да могат да се движат свободно между платформите и да избират технологията, която работи най-добре за тях, вместо това, което работи най-добре за Microsoft”, допълва той.