Днес в столицата се организира протест срещу президента Радев по повод изявлението му по отношение на правителството към войната в Украйна. Много хора приеха думите на президента, че Украйна настоява да води война за сметка на цяла Европа като скандални и неприемливи.

На изявление в Бургас той оправда своите думи с това, че управляващата коалиция все повече отстъпва на редица важни европейски ценности докато се крие зад Украйна.

Според президента Радев българите имат право да протестират, защото живеем в демократична държава. Това показва, че той не се притеснява от организираният срещу него протест, който ще се проведе днес в 18:30. Според него въпросът е протестите да водят до промяна.

Друга теза на президента е, че управляващите използват темата за войната за да отдалечат вниманието на народа от действията на правителството.

Граждани повдигат въпроса за импийчмънт на президента

Недоволството към Радев нараства все повече, което води до организирането на поредният протест. За целта се използва фейсбук, където се обсъжда и въпроса за импийчмънт на президента.

В социалните мрежи бяха посочени членове на конституцията относно ролята на президента в нашата държава. Гражданите използваха това като аргумент срещу Радев, който според много от тях не олицетворява единството на народа, а го разделя.

Организаторите на протеста искат отстраняване на Радев от поста на държавен глава на страната. Днес се очаква събирането на голяма тълпа пред президентството, където ще се съберат хора, които не подкрепят изказването на президента.

Реакциите на управляващите не закъсняха

Премиерът Николай Денков коментира с възмущение изказването на президента Радев относно войната в Украйна и позицията на българското правителство.

„България има една единствена външна политика - тази, водена от Министерския съвет и приета от Народното събрание.“ Това заяви премиерът при включване от Брюксел.

Така бяха отхвърлени претенциите на президента за осъществяване на различна външна политика, която не е съобразена и се различава с решенията на правителството и НС.

Думите на президента също предизвикаха реакция в Украинското посолство в България. От там направиха протестно изявление срещу Радев. От посолството изказаха позицията си, само последователите на кремълския режим наричат войната в Украйна конфликт.

Именно конфликт беше използваната дума от президента в разговор с украинският му колега Володимир Зеленски при неговата визита в София.

Българският социолог Андрей Райчев изказа своя анализ във връзка с президента и доверието, което народа има към него. Според него 60% от българите вярват на това, което Радев говори, а само 20% се доверяват на изказванията на кабинета.