Растението нефрит, наричано още Дърво на живота, Дървото на парите, Дървото на късмета, Дървото на приятелството и Дебела Мара е популярен за отглеждане вид сукулент. Външният му вид е изключително красив, а лъскавите му листа го правят желан елемент, подобряващ естетическата стойност на всеки дом по света. Растението прилича на бонсай и представлява много разклонен, цъфтящ храст с красиви, сплескани зелени листа. Листата са с крушовидна форма и с нефритено зелен цвят, като могат да бъдат с ясно изразена червена граница или без нея, придаваща им още по-атрактивен и красив вид.

Растението изглежда, като от приказките и се адаптира добре към сухия и топъл въздух в домовете на хората, който често е такъв заради действието на каймаците или другите отоплителни средства, които ползваме в домакинствата си. Дървото на живота расте бавно, но живее дълго и с правилната грижа за него може успешно да се предаде в здрав, красив вид на следващи поколения, които да го отглеждат и да му се радват.

Дърво на живота – произход, описание и какво го прави специален вид

За растението Дърво на живота има вярвания, че носи благоприятен ефект върху живота и съдбата на собственика си. За него е известно и че секретира биологично активни вещества, които имат положителен ефект върху хората и подобряват въздуха в стаята. Страната от която произхожда растението е южна Африка, а разновидностите, в които можете да го откриете са повече от 350 сортови вида.

Заради топлата страна на произход, растението има по-малка нужда от вода и харесва сухите условия, а отглеждането му е изключително лесно. С растежа му през годините, Дървото на живота развива дебел, светло бежов и достига до  90 см. височина в домашни условия. Когато достигне до около 60 см., то  започва да цъфти. При благоприятни условия и подходящи грижи дървото на живота може да расте около и над 20 години.

Гладките му листа са дълги около 2,5 до 8 см., а широчината им достига до 3 см. Те растат в срещуположни двойки, като всяка двойка е под прав ъгъл спрямо следващата двойка. Обикновено са групирани в крайщата на клонките и не са равномерно по цялата им дължина. Когато се отглежда при достатъчно светлина, по ръба на зелените листа се появява червено оцветяване. Долните листа на растението окапват естествено, а ако листата бъдат изгорени от слънцето или увредени от външни влияния, повредените листа умират, но на тяхно място се появяват нови.

Цветовете на растението са плътно подредени със звездовидна форма с бял или розов цвят. Те имат слаб, сладък аромат, поради което привличат различни насекоми. При идеални условия за отглеждане, цветовете обагрят растението, покривайки листата. За насърчаване на цъфтежа е хубаво растението да не се полива и да се държи на по-хладно (особено през нощта и през есента). Трябва да се държи в зона, без достатъчно светлина, за да започне цъфтеж от естествения светлинен цикъл на сезона.

Как да отглеждате най-правилно растението

Дървото на живота е растение, което се отглежда сравнително лесно, но все пак има определени особености, с които трябва да се съобразявате.

За да осигурите възможно най-добри условия, в които да се развива растението е важно да се грижите за почвате, да знаете честотата на поливане и да се грижите за светлината. Между поливанията трябва да оставите почвата да изсъхне напълно, като това обикновено отнема между от две седмици до един месец.

Честотата на поливане е свързана със сезоните. През пролетно-летния сезон, когато е в състояние на растеж отнема около 2 седмици да изсъхне почвата. Тоест поливането трябва да става на такъв интервал;. През лятото, изсъхва по-бързо и интервалът се скъсява. Когато дойде зима поливане е по-рядко. Като цяло растението не се нуждае от голям обем вода за поливане, тъй като е сукулентен вид. Все пак когхато дойде време за поливане, трябва да знаете че поливането не трябва да се спира, докато почвате не напълно влажна.

Колко светлина трябва да получава

Растението се нуждае от четири или повече часа пряка слънчева светлина, но би оцеляло и на ярка, непряка светлина. Недостатъчната светлина ще доведе до увисване на стъблата и оцветяване на листата в наситено зелено.

Дървото на живота издържа на разнообразни температури и влажност, условия на замръзване могат да го убият, но трудно температурата в дома ви може да достигне до такива. През лятото можете да го преместите на открито, като при първа слана отново трябва да го внесете в дома си.

От каква почва се нуждае и трябва ли да бъде подрязвано

Почвата за отглеждане на растението трябва да бъде добре дренирана, а най-хубаво е да е смес за саксии без торф и други задържащи влагата компоненти.

Хубаво е да се пресажда на всеки две до три години, като натежи прекалено много в саксията. А най-доброто време за пресаждане е, когато започне нов растеж.

По време на активен растеж, растението може да се тори на всеки два месеца или да се използва разредена тор по-често. Хубаво е да се подрязва, за да расте по-енергично и да се поддържа външния му вид. Подрязването се прави през пролетта като се отрежат стъблата обратно към страничен клон. Подрязването насърчава развитието на ствола, за да може той да издържи тежестта на тежките листа и стъбла, а също така насърчава растежа на корените Порязванията ще заздравеят след няколко дни, а новия растеж ще започне до седмици.

Дървото на живота има мало вредители, като най-често се срещат насекоми, които се привличат от цветовете му (пчели, оси, бръмбари, пеперуди и мухи). Бели, малки насекоми също могат сда го нападнат и да деформират растежа му, но те могат да бъдат премахнати с памучен тампон, потопен в спирт. Растението трябва да се почиства често в продължение на няколко дни или седмици, докато всички вредители бъдат елиминирани. Паякообразните акари също могат понякога да заразяват тези растения. Бъдете внимателни с използването на инсектициди, защото те могат да навредят на листата на растението.

Като цяло отглеждането на Дърво на живота в домашни условия е лесно. Поради тази при   чина това красиво растение е и толкова предпочитано. Важно е да внимавате с поливането и да спазвате правилата за използване на почва, честота на пресаждане и излагане на пряка светлина. Спазвайки ги си гарантирате дълго време, в което растението ви ще остане живо и свежо.