Дали 2023 година ще бъде обявена за най-топлата

Възможно е тази година да бъде отчетен нов среден температурен рекорд заради изменението на климата. Очаква се 2023 или 2024 да бъдат обявени за най-топлата година от 125 000 години насам.

Учени от Европейския съюз обобщават данни, които показват, че миналия месец е бил най-горещият октомври месец някога. Предишният подобен рекорд е отчетен през 2019 година съобщава службата по изменение на климата „Коперник“.

Каква е причината за рязкото затопляне

Според климатолози, след три годишен период на понижение на температурите, отново се очаква завръщането на метеорологичния феномен Ел Ниньо, който действа в посока затопляне на климата.

Този феномен обикновено се свързва с наличието на рекордно високи температури е целия свят. По време на Ел Ниньо ветровете, които духат на запад по Екватора се забавят, което кара топлата вода да се изтласква на изток. Поради тази причина температурата на повърхността на океана се покачва.

Една от най-горещите години до сега беше 2016, когато Ел Ниньо беше в една от най-силните си фази. През последните 8 години също са отчетени рекордно високи температури.

Единственият месец, който чупи рекорда за голяма разлика в температурата в сравнение с предходни години е септември 2023 година. При развитие на Ел Ниньо може да се очакват дори по-високи температури от тези през 2016 година.

За тези рекордни горещини допринасят и нарастващите емисии на парникови газове, които са в резултат на човешка дейност. Заради измененията на климата се наблюдават все по-разрушителни екстремни явления. Само за тази година станахме свидетели на наводнения, които отнеха живота на хиляди хора в Либия, екстремни горещини в Южна Америка както и един от най-страшните позари в Канада.

Климатологът от Университета в Лийдс, Пиърс Форстър обобщава, че ако намалим емисиите на парникови газова, които са в следствие на човешка дейност през следващото десетилетие, може да се намали на половина темпа на затопляне на климата.

2022 година е била петата най-гореща година в историята

Учените от института „Коперник“ публикуваха доклад, който оценява климатичните екстремни явления, които се случиха през 2022 година. Според доклада това е била петата най-гореща година в историята.

През 2022 година в Европа е отчетено най-горещото лято, а изменението на климата в някои райони по света предизвика опустошителни бедствия като например наводненията в Пакистан.

Средната глобална температура в света е с 1,2 градуса по-висока в сравнение с прединдустриално време. Това налага много държави да преразгледат екологичните си мерки и да наложат нови спрямо големи източници на вредни емисии на тяхна територия. През 2022 година са отчетени рекордно високи стойности на въглероден диоксид във въздуха.