Докато повсеместно настроенията в училища и университети са срещу използването на AI задвижвания чат за писане на домашни, на някои места в щатите нагласата започва да се обръща. Редица преподаватели разбират актуалността на технологията, одобряват нейното използване и дори започват да обучават студентите си как да боравят най-ефективно с генеративния чатбот.

Кое промени нагласата на преподавателите спрямо ползването на чатбота

„По-рано видяхме рязка реакция срещу ИИ и забрана за използването му през пролетния семестър, но сега разговорът е защо има смисъл студентите да го използват“, споделя Ланс Итън, администратор в College Unbound в Роуд Айлънд пред CNN.

Темата все повече се дискутира в популярни групи в социалните мрежи, които са фокусирани върху навлизането на AI в различни звена, включително в образованието.

„Това наистина помогна на преподавателите да видят как другите се адаптират към и дават нови рамки на AI в класната стая… AI все още ще се усеща като некомфортна тема, но сега вече те могат да влязат и да видят как един университет или набор от различни курсове, от кодиране до социология, се доближават до него.“

Тъй като все повече експерти прогнозират, че изкуственият интелект ще продължи да се прилага и то със засилени темпове, се заражда страх у професорите, че пренебрегването му или лошото око върху използването му няма да бъде в услуга на студентите. Освен това се появяват притеснения, че липсата на умения за ефективно боравене с инструмента ще остави дипломантите неактуални на пазара на труда и това ще доведе до по-ниската им конкурентоспособност.

За по-малко от година ChatGPT доби широка глобална популярност и започна да се използва в много компании, разчитащи на съвременните технологии за оптимизация на работните процеси. В това време се появиха и много опасения при използването му относно неточностите в информацията, възможността за измама и разпространение на дезинформация.

Обучения за разбиране и боравене с ChatGPT и други инструменти

Така или иначе ученици и студенти вече използват AI. Затова и преподаватели, разбиращи новата реалност споделят, че инструментът за генериране на отговори чрез изкуствен интелект не може да бъде игнориран и всъщност е изключително важно обучаващите се да разбират как той работи и как могат да работят най-добре с него.

Vanderbilt University е един от първите университети, които заемат силна позиция в подкрепа на генеративния ИИ и въвеждат в програмата си обучения и семинари за него, предназначени не само за студенти, но и за преподаватели. За пример 18-часовият онлайн летен курс, преподаван от доцент по компютърни науки в университета е бил посетен от над 90 000 студенти.

Един от ключовете за най-ефективно използване на чатбота е правилното оформяне на инструкциите, които му се подават. Това рефлектира върху отговорите, които се генерират и може да доведе до съществено различни резултати. Именно и натам са насочени много от въвежданите обучения и курсове.

Макар че опасенията за мамене все още съществуват, доцентът споделя, че така или иначе и преди това студентите са могли да плагиатстват чрез други методи. Вместо това учениците е по-добре да бъдат научени, че честното използване на ChatGPT ще им донесе много повече успех.

Преподаватели от други учебни заведения като Ithaca College планират включване на работа с AI инструменти като част от учебната програма.

„Моята работа е да подготвя студентите за PR, комуникации и мениджъри на социални медии, а хората в тези области вече използват AI инструменти като част от ежедневната си работа, за да бъдат по-ефективни“, споделя професор по комуникации в Ithaca.

На други места се наемат външни експерти за преподаване на обучителни курсове по боравене с AI. Препоръчва се учителите също да знаят как работи той, защото дори и никога да не го използват, техните ученици вече го правят и ще продължат да го правят.