Софийския университет и Асоциация „Активни потребители“ проведоха изследване за степента на замърсяване на плажове по Южното Черноморие. Данните показват, че от 11 изследвани плажа при 7 от тях има наличие на замърсяване.

Проучването изследва наличието на бактерията ешерихия коли в морската вода. Резултатите показват, че във водата около няколко плажа в района се съдържа високо ниво от бактерията.

Д-р Сергей Иванов – биолог в Софийския университет коментира, че бактерията ешерихия коли не живее в солена вода, но за да умре отнема известно време. Данните показват, че за да има толкова високи нива на ешерихия коли, то има източник на бактерията. Най-често това са самите хора, които отделяме бактерията. В случаи, заради високите нива може да се предполага, че има изхвърляне на отпадъчни води в морето.

Кои са най-замърсените плажове

Допустимото наличие на бактерията може да варира според вида на водата. Ако бактерията се открие в 100 мл питейна вода, това означава, че водата е опасна за пиене. При водните басейни нормата е 500 клетки на 100 мл. При наличието на 250 клетки при 100 мл морската вода не са смята за опасна.

Според резултатите от изследването, водите на само 4 плажа отговарят на стандартите за чистота. Водите на 7 от общо 11 изследвани плажа са замърсени.

Най-мръсният плаж е Попския плаж, който се намира на северното крайбрежие на град Царево. Там са отчетени 20 666 клетки в 100 мл вода, което е 41 пъти над нормата. Причина за това може да е недостроен хотелски комплекс, който се намира в близост до района и около който има много отпадъци. Друга причина може да е изхвърлянето на отпадъчни води около този плаж.

Вторият най-замърсен плаж е южният плаж в Приморско. Пробите взети от него показват 11333 клетки/100 мл, или 22 пъти над лимита. Жители на града подават сигнал за масово вливане на фекални води в реката, която се влива в морето в тази част от плажната ивица на Приморско.

Други плажове, при които резултатът от пробите показва наличието на ешерихия коли над нормата са Атлиман в Китен и Лозенец.

Къде морската вода е безопасна

Най-чистият плаж от изследваните по Южното Черноморие е Харманите в Созопол. Пробите взети от морската вода показват наличието на 240 клетки на 100 мл. Пробите от плажовете на Свети Влас, Поморие и къмпинг „Златна рибка“ до Созопол също не надвишават лимита от 500 клетки на 100 мл.

В РЗИ-Бургас са регистрирани 49 основни плажа в областта. Изследването предоставя данни само от 11, затова е много възможно да има още замърсени води около други плажни ивици по Южното Черноморие.