България не изостава от Европа в развитието на своите 5G мрежи, а напротив – бе сред първата вълна от страни на Стария континент, която е пуснала новото поколение мобилни мрежи.

Това заяви в технологичния подкаст “UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Бойко Сърбински, началник на отдел „Безжични мрежи“ в дирекция Архитектура, планиране и изграждане на мрежата.

„Определено не изоставаме. Стартирахме първата търговска 5G мрежа в България, но същевременно и една от първите в Европа. Това стана благодарение на използването на най-иновативната и модерна технология на мобилния пазар – това е динамичното споделяне на спектъра между 4G и 5G.

По този начин предоставихме възможност на нашите абонати да са едни от първите, имащи достъп и ползващи 5G услугите.“, посочи той.

Ситуацията с честотните ленти в страната ни

По думите му, в България ниската честотна лента, предназначена за осигуряване на първоначално покритие, все още не е налична за операторите, ето защо от тези, които оперират в родината ни са заложили на една от честотите на 4G, която да използват заедно с 5G.

„На следващата стъпка започнахме да инвестираме в честотната лента, известна като 3600 MHz, която ще даде нужния капацитет на местата, които сме дефинирали като такива.“, коментира Сърбински.

Според него едно от основните предимства на 5G мрежите е ниското времезакъснение, което е главна предпоставка за развитието на индустрии, при които трябва да се предава информация в реално време, както е при телемедицината и операции.

На какъв стадий са в развитието си този тип технологии в България

Същевременно телекомуникационните оператори са изправени пред различни предизвикателства. Едно от затрудненията им е свързано с факта, че трябва да поддържат едновременно четири различни поколения технологии.

„Това е неефективно от гледна точка на използване на ресурси и също така повишава себестойността на тези мрежи“, твърди Сърбински.

„С достигането на някаква определена технологична зрялост и достатъчно покритие на една нова технология, следва нормално мигриране на абонатите към нея, което освобождава честотния ресурс за преизползване в новото поколение. Това е общовалидно за всички технологии“.

А това означава, че 3G и 4G технологиите постепенно ще започнат да остават на заден план.

„Специално за 4G все още е далече денят, в който ще загасим тази мрежа, защото тя е основна част от преноса на данни. Също така непрекъснато увеличаваме дела на гласовата услуга, която използва 4G и непрекъснато добавяме на нови и нови съвместими устройства.“, допълва Сърбински.