Групата за наблюдение на дигиталните права Citizen Lab обяви, че е предупредила британските власти, че електронни устройства, свързани с правителствени мрежи, включително някои в кабинета на премиера и министерство на външните работи, изглежда са заразени с израелски шпионски софтуер, предава Ройтерс.

Шпионският софтуер, известен като Pegasus, е продукт на израелския търговец на кибероръжия NSO Group, сочи публикация в блога на Citizen Lab.

„Потвърждаваме, че през 2020 и 2021 г. наблюдавахме и уведомихме правителството на Обединеното кралство за множество предполагаеми случаи на заразявания с шпионския софтуер Pegasus в официалните британски мрежи“, гласи още текстът.

Говорител на NSO твърди, че обвиненията са „неверни и не могат да бъдат свързани с продукти на NSO по технологични и договорни причини“.

Говорител на британското правителство заяви, че „обичайно не коментираме въпроси, свързани със сигурността“.

Citizen Lab заяви, че смята, че атаките, свързани с офиса на премиера, са свързани с клиенти на NSO в Обединените арабски емирства, докато хакването на министерството на външните работи идва от други държави, включително Кипър, Йордания и Индия.

Кипърските власти „категорично отричат“ каквото и да е участие в случая, коментира говорителят на правителството Мариос Пелеканос.

„Въпреки това, за да избегнем всякакви по-нататъшни спекулации относно кипърска връзка, отбелязваме, че правителството на Република Кипър, което се радва на отлични отношения с британското правителство във всички области, никога не е било свързано с каквито и да било разследвания по този въпрос от британските власти“, гласи изявление, изпратено по имейл до Ройтерс.

Говорителите на правителствата на Обединените арабски емирства, Йордания и Индия не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Pegasus може да се ползва за дистанционно проникване в iPhone, като предоставя на клиентите достъп до паметта на телефона или превръщането му в записващо устройство.

Citizen Lab е открила доказателства за компрометирани британски устройства чрез мониторинг на интернет трафика и други дигитални сигнали за шпионаж на сървъри, които контролират Pegasus за редица клиенти на NSO.

Meta харчи хиляди на ден за охрана на създателя си

Охраната на Марк Зукърбърг е много скъпо и трудно начинание. Изчисление разкрива, че през 2021 г. Meta е похарчилa 26,8 млн. долара за неговата и на семейството му сигурност. Тези разходи възлизат на около 73,4 хил. долара на ден.

Анализираните данни са от подадена от Meta до документация, в която компанията майка на Facebook посочва, че е похарчила 15,2 млн. долара за сигурността на Зукърбърг. Към това се добавят и още 10 млн. долара преди облагане с данъци за неговата и на семейството му сигурност.

Пътуванията му също не са евтини

Компанията е похарчила и още 1,6 млн. долара за самолетните му пътувания. Тази цифра е спад в сравнение с 1,8 млн. долара и 2,9 млн. долара, които тя е похарчила за същото през 2020 г. и 2019 г.

Бюджетът за сигурност на Зукърбърг се увеличава през последното десетилетие. През 2020 г. фирмата е похарчила 25 млн. долара за защита на своя основател и главен изпълнителен директор. Преди това тя е похарчила 23 млн. долара за същата цел. Бюджетът за сигурност на главния изпълнителен директор е увеличен рязко след разкритията за Cambridge Analytica през 2018 г.