Brexit е създал „значителни предизвикателства“ за бизнеса във Великобритания, изтъква министърът на бизнеса Грант Шапс, докато излага плана на страната за растеж, който трябва да превърне Кралството в новата „Силициева долина“".

Великобритания разполага с естествено предимство в технологиите и финансите и се стреми да използва тази комбинация, за да стимулира иновациите и разширяване на бизнеса, посочва Шапс в реч през бизнес лидери в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Министърът се опита да се противопостави на критиките от страна на някои бизнес фигури и опозиционни политици, според които правителството на премиера Риши Сунак няма стратегия за растеж.

Носи ли свободи Brexit

Шапс изтъкна, че министър-председателят „е недвусмислен в своя ангажимент за стремеж“.

Фокусът на администрацията на Сунак – който е на премиерския пост от по-малко от три месеца - досега беше свързан с това да се стабилизира икономиката, след като предишният кабинет – този на Лиз Тръс - разтърси финансовите пазари с набор от нефинансирани данъчни облекчения.

И тъй като в речта си Шапс не предостави подробности относно политиката на Сунак, двама бизнес лидери, които пожелаха да запазят анонимност, заявиха, че това не е допринесло много, за да ги успокои.

Говорейки за предизвикателствата, причинени от Brexit, Шапс каза, че е гласувал за оставане в Европейския съюз (ЕС) „до голяма степен, защото смятах, че е огромна разправия напускането“. Той обаче добави, че „свободите на Brexit“ предоставят възможност на Обединеното кралство да „извлече ползите“ от по-гъвкавото регулиране.

Фокус върху технологиите

Шапс обеща Обединеното кралство да остане отворена икономика, в която процъфтяват нови и разрастващи се предприятия и да се превърне в лидер в така наречената четвърта индустриална революция.

„Произвеждаме повече стартъпи до ниво на еднорог, отколкото Франция, Германия и Нидерландия взети заедно“, изтъква Шапс.

„Но защо толкова много компании се местят в чужбина, след като са били подкрепяни в Обединеното кралство? Има много неща, които можем да научим от Силициевата долина.“, добавя министърът.

Обединеното кралство също трябва да се поучи от грешките на американския технологичен център, изтъква той.

„Неговите еднорози понякога приоритизират акционерите преди всичко. Културата му понякога не отговаря на стандартите, които очакваме от работодателите. И въпреки че направи някои хора невъобразимо богати, богатството не се споделя от всички – като бездомността в намиращия се наблизо Сан Франциско е много видим знак за това неравенство“, подчертава Шапс.