Apple обяви второ поколение на умната си колонка HomePod, която се предлага за 299 долара.

Първото поколение на устройството беше спряно от производство през 2021 г. в полза на по-малката и по-достъпна версия, наречена HomePod mini. Оригиналният HomePod струваше 349 долара и така не успя да набере инерция като по-евтините Amazon Echo или Google Nest. През 2019 г. Apple дори намали цената до 299 долара.

Най-новият модел HomePod позволява на потребителите да създават интелигентни домашни автоматизации с помощта на гласовия асистент Siri, да проверяват температурата и влажността на въздуха вкъщи и да получават сигнали за наличието на дим например, обяви Apple.

Освен това HomePod трябва да звучи по-добре, благодарение на подобрените си аудио функции.

Кога французите ще се задържат у дома, за да ползват подобна техника

Еманюел Макрон отлагаше този ден дълго време. Всъщност френският президент искаше да се заеме със спорната пенсионна реформа още през първия си мандат, след това се появиха „жълтите жилетки“, а след това и коронавирусът.

Представянето на плановете за реформи беше отложено и през втория му мандат. Представянето, което министър-председателят Елизабет Борн направи във вторник, всъщност трябваше да се състои през декември.

Но тогава се оказа, че все още има нужда от координация с опозиционните партии, а и трябваше да се играе финал на Световното първенство по футбол.

Данни и за българския джоб

Миналата година е завършила с рекордно ниско равнище на безработицата в България за декември, отчита административната статистика на Агенция по заетостта. Регистрираната безработица в страната през декември е 4,7%, като спадът на годишна база е с 0,1 процентни пункта, а на месечна база е отчетен ръст от 0,3 процентни пункта.

Регистрираните безработни в бюрата по труда у нас през последния месец от 2022 г. са над 153 хиляди, което е с над 8,500 души повече спрямо отчетените през ноември. Новорегистрираните през декември са 26 хиляди, или с над 2,600 повече от предходния месец.

Други 411 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца. Общо 1,770 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца.

През декември миналата година 179 безработни и заети са включени в различни обучения, а 416 са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.