За момента няма надежден модел за борба с дезинформацията, като голяма вина за това имат социалните мрежи, които са абсолютно непрозрачни по темата. За да улесни процеса на идентифициране и премахване на фалшивите новини, Sensika организира хакатон, който цели намирането на решения с изкуствен интелект (AI) на този проблем.

Това съобщи в предаването Мартин Стаменов, директор "Изкуствен интелект" в Sensika, технологична компания за медиен мониторинг.

"Все още не сме изчислили последствията, чисто базирано на данни колко сме повлияни от дезинформацията – всички анализи досега са базирани на данни, които са доста ограничени." - каза още той по темата.

AI моделът – с какво може да помогне

"Теоретично един AI модел би могъл да хване една фалшива новина по различни механизми, базирайки се на похвати от стилометриката – във фалшивите новини се използват много конкретни методи, разписвани още през Студената война.", обясни той.

За разлика от създаваните от журналисти новинарски интернет сайтове, т. нар. сайтове-гъби (mushroom sites) разпространяват новини, които целят да предизвикат емоционална реакция в хората, предлагат само частично фактите и изкривяват твърдения с цел да се направят конкретни внушения, обясни Стаменов.

Как да се справим с анонимността на сайтовете, които пускат фалшиви новини

Той посочи, че подобни сайтове са анонимни и могат да бъдат създавани автоматизирано в голямо множество, така че да създават впечатлението, че дадена фалшива новина е навсякъде по медиите.

"AI би могъл в голям мащаб да улови такъв тип новини и да предупреждава за използването на такъв тип похвати.", поясни Стаменов.

Той смята, че социалните мрежи по никакъв начин не спомагат за идентифицирането на фалшива информация и уточни, че те не са задължени да работят и съдействат на местни и световни регулатори.

Според експерта българското общество е едно от най-податливите на дезинформация и войната на Русия в Украйна само е засилила разпространението на фалшиви новини – интернет сайтове и профили в социални мрежи, който допреди са съобщавали невярна информация за 5G или ваксините срещу Covid, сега се ползват за постове срещу НАТО, санкциите срещу Кремъл и украинските бежанци.