Саудитска Арабия ще купи 78 самолета Boeing 787 Dreamliner, след като престолонаследникът принц Мохамед бин Салман съживи флагманската авиокомпания на страната и пое усилията за засилването на позициите на нова международна авиокомпания, която се стреми да съперничи на Emirates и Qatar Airways, пише Bloomberg.

Новата авиокомпания Riyadh Air ще купи 39 самолета 787-9 с опция за още 33, а съществуващата държавна авиокомпания Saudia ще придобие 39 самолета 787 и ще има опция за закупуване на още 10, съобщи Boeing.

Самолетите ще бъдат снабдени с двигатели на General Electric. Белият дом определи стойността на сделката на почти 37 млрд. долара, въпреки че големите клиенти обикновено получават големи отстъпки.

Riyadh Air, притежавана от държавния фонд на Саудитска Арабия, беше официално обявена в неделя и ще бъде управлявана от бившия ръководител на Etihad Aviation Group Тони Дъглас.

Плановете наистина са за нова авиокомпания

Авиокомпанията съобщи, че цели да изпълнява полети до над сто дестинации в цял свят до 2030 г. Сделката с Boeing става факт, след като американски и саудитски представители работиха за подобряването на отношенията между двете страни, които достигнаха дъно миналата година заради петролната политика.

Тя е част от по-широката кампания на престолонаследника за диверсифициране на икономиката на кралството и намаляването на зависимостта му от петрола. Миналата седмица саудитците се съгласиха да възстановят дипломатически отношения с Иран.

Американската администрация счита, че компонентите на Boeing и GE в поръчката означават около 1 млн. работни места в САЩ в 44 щата в цялата американска снабдителна верига. Това ще включва около 150 хил. нови работни места в промишленото производство.

Boeing започна разговори със саудитците преди около три години, но те се засилиха през май, съобщи високопоставен представител на американската администрация.

Съветници на Белия дом са посредничили за търговски сделки

Двама съветници на Белия дом – американският пратеник по енергийните въпроси Амос Хохщайн и Брет Макгърк, координатор на Националния съвет за сигурност за Близкия изток, са посредничили за търговските сделки, допълниха представителите.

Посланикът на Саудитска Арабия в САЩ принцеса Реема бинт Бандар Ал-Сауд заяви в комюнике, че споразумението е петата по големина търговска поръчка от гледна точка на стойността в историята на Boeing и нарече покупката „модел за икономически и социални реформи, който отваря Саудитска Арабия към света“.

Споразумението е важна стъпка в обещанието на Саудитска Арабия да създаде нова авиокомпания наред със Saudia. Кралството има амбиции да превърне Рияд във влиятелен бизнес център и да се конкурира с по-големите авиокомпании от Персийския залив за глобалния трансферен трафик. Saudia обслужва предимно Джеда и пазара на богомолците, пристигащи за хаджа.