Вероятно познавате хора, които се страхуват от големи височини, от насекоми и змии, или пък от прекалено тесни пространства. Този тип фобии често се проявяват в различна степен при различните хора и сме свикнали с тях – всеки от нас има поне един страх, който е типичен и за много други хора.

Чували ли сте обаче за човек, който изпитва неистов страх от зеленчуци? Не, не говорим за 5-годишно дете, което не иска да си яде зеленчуците, а говорим за възрастни, които изпадат в сериозна паника дори щом си помислят за тях.

Звучи наистина налудничаво, но фобиите, които ще ви изброим, наистина съществуват, при това за тях си има конкретни и разбираеми психологически причини.

Кои са причините зад необичайните фобии

Разбира се, за всяка една фобия си има конкретна причина, но често причините могат да бъдат класифицирани към няколко категории. Възможно е травматично преживяване да е отключило фобията, което е честа причина и за фобии, които не са толкова необичайни.

За някои хора дори не е необходимо да са преживяли травмираща случка. За тях е достатъчно единствено да си представят, че е възможно нещо подобно да се случи, за да изпаднат в остра тревожност и паника.

Някои индивиди развиват фобии, след като са прекалено информирани относно опасните последствия от дадено явление. По-надолу ще разгледаме такива случаи. Възможно е фобиите да се предават и генетично.

Има и някои по-необичайни случаи, като например при хората, които вярват в преражданията и се страхуват например от вода, тъй като дълбоко вярват, че в предишен живот са умрели от удавяне, но няма да се спираме на подобни случаи.

Ето и кои са едни от най-странните фобии, които наистина съществуват и са били установявани при пациенти.

Атазагорафобия: Страх от забравянето

Атазагорафобия представлява силен страх от забравяне, или от това самите вие да бъдете забравени. Фобията може да се появи в следствие на преживяна краткосрочна амнезия, или научаването, че ваш познат е преживял такава, или пък страда от дългосрочно заболяване на паметта.

Ейсоптрофобия: Страх от огледала

Страхът да се погледнеш в огледалото е обвързан и с психологическия синдром на телесната дисморфия. При този синдром, човек вижда себе си по изкривен начин, като преувеличава в огромна степен недостатъците си.

Хората, които страдат от тази фобия, изпитват силно усещане на срам и дискомфорт, когато се погледнат в огледалото, което може силно да занижи самочувствието и дори да доведе до депресия.

Омброфобия: Страх от дъжда

На никой от нас не му е приятно, когато внезапно завали, а ние сме излезли без чадър, но за някои хора излагането на дъжд е истинско мъчение. Колкото и странно да звучи, за това също си има психологическо обяснение.

Една от възможните причини за подобна фобия е, че индивид с по-крехка психика е бил подробно образован за възможните опасности от различните метеорологични условия, което е отключило в него силен постоянен страх.

Фобията спада към по-обширна категория, обхващаща страхът от сняг, студ и вятър.

Таласофобия: Страхът от големи водни пространства

Страхът от големи водни пространства като морета и океани е любопитен, тъй като по-често не е свързан с травмиращо преживяване, колкото с общия страх от непознатото и с усещането, че някакво създание може да дебне под повърхността.

Представете си, че се намирате на лодка далеч от брега и ви се прииска да скочите. Не ви ли мина през ума мисълта, че отдолу може да се крие нещо?

Гелиофобия: Да те е страх от смеха

Тук не става дума, за хора, които ги е страх от Жокера или от популярния персонаж на Стивън Кинг - То. Подобен страх би бил напълно разбираем и оправдан и далеч не е свързан със страха от смеха.

Отново при гелиофобията става дума за травма, свързана със социалната тревожност.

Някои индивиди изпитват страх от това да се смеят пред други хора. Възможна причина за това е в миналото да са се разсмивали в неудачни за това ситуации и в следствие на изпитания срам да са получили травма.

В други случаи индивидът се страхува да бъде сред хора, които се смеят, вероятно защото в миналото са му се присмивали твърде много, или го е страх от мисълта, че може да му се присмиват.

Добрите новини са, че подобни изключително специфични фобии всъщност могат да се излекуват много лесно, тъй като източникът им е по-лесно откриваем. Съществуват различни видове терапии, които могат да помогнат на индивида да се отърве от състоянието, което в някои случаи дори пречи на изпълнението на ежедневни задачи и влошава качеството на живот.

Панофобия

Панофобия представлява всеобщо чувство за страх и понякога се употребява като термин, който описва пациенти, страдащи от обща тревожност, панически разстройства и страхови неврози.

Обикновено тези пациенти изпитват общ страх, който няма конкретен източник и който може сериозно да влоши качеството им на живот.

За разлика от фобиите с конкретен специфичен източник, панфобията се лекува изключително трудно, тъй като тя е по-скоро синдром на по-сериозни психически заболявания, отколкото просто фобия.