Съединените американски щати "няма да контролират пандемията", това призна Марк Медоус, който заема пост на началник на кабинета на американския президент Доналд Тръмп. Той обяви, че коронавирусът може да бъде победен само и единствено с масово прилагане на ваксини и лекарства, каквито още няма изобретени.

Пред „Си Ен Ен“ Медоус заяви категорично, че контролът върху вируса не е никак реалистична цел и изобщо никой няма право да си мисли за подобно нещо в момента, тъй като "той е силно заразен, точно какъвто е и грипът."

Как бяха използвани тези думи

Думите на Медоус дадоха повод на Джо Байдън – кандидата на опозицията за предстоящите след 9 дни президентски избори в САЩ, да обяви, че президентът Тръмп се е предал напълно пред коронавируса.

До този момент коронавирусът е отнел живота на около 225,000 американци, което превърна САЩ в черна земя. Щатите са и държавата, която се явява водач на черната световна статистика, създадена от началото на от болестта.

Междувременно, в изминалата неделя действащият президент на Щатите Доналд Тръмп заяви на фона на рекордния брой нови случаи със заразени в последните дни, че се вижда краят на пандемията, която изцеди силите на света.

"Приближаваме се, стигаме до обрата, имаме ваксините, имаме всичко. Дори и без ваксините, обръщаме кривата.", каза дори леко наивно президентът на САЩ пред привържениците си в Ню Хемпшър.

Направи впечатление, че много от присъстващите запалянковци реално не носеха предпазни маски и не спазваха абсолютно никаква дистанция.

Той обяви, че бъдещите ваксини срещу вируса са изцяло заслуга на неговата администрация, която работи неуморно в тази насока. Тръмп заяви категорично, че без него смъртността от коронавирус е щяла да бъде 85% и дори нагоре.

Според него Европа се справя много по-зле с пандемията в сравнение с Щатите.

Какво мисли за ситуацията обкръжението на Тръмп

Вицепрезидентът Майк Пенс пък продължава своята обиколка, част от предизборната кампания, въпреки че няколко члена на екипа му дадоха положителни проби за коронавирус. Самият той и съпругата му са получили отрицателни резултати в неделя, което ги успокоява достатъчно, за да не преустановят обиколката си.

Това заявиха работещите в офиса на Пенс. Правилно ли е това, а дали изобщо е морално – коментар от Пенс все още няма.

Пред Би Би Си в неделя, водещият американски експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи каза, че ваксина за коронавирус може да се предлага в САЩ преди края на годината. Това може да стане ако се докаже, че е "безопасна и ефективна", но че първите дози ще получат хората с приоритет. Той поясни, че ще отнеме "няколко месеца от 2021 г.", преди ваксината да бъде по-широко достъпна.

От болести към надпревара

Доналд Тръмп официално и публично постави под въпрос умственото здраве на съперника си демократ Джо Байдън, който на снощната предизборна проява изглежда забрави името на президента републиканец. За това пишат всички информационни агенции.

"Джо Байдън снощи ме нарече Джордж. Не можа да си спомни името ми.", написа в Туитър Доналд Тръмп.

Действащият президент дори е дал на Байдън прякора "Сънливия Джо" и често намеква, че 77-годишният бивш вицепрезидент може да страда от някаква форма на сънливост.

"Трябваше водещият да му помогне да се измъкне от интервюто.", добави Тръмп, който обвини медиите, че прикриват този инцидент. Байдън снощи взе думата на виртуален концерт в подкрепа на кандидатурата му.

"Още четири години Джордж. . ., Джордж. . .", започна той и спря. "Ако Тръмп бъде преизбран, ще се озовем в друг свят.", продължи после той, седнал до съпругата си Джил Байдън.

Откъсът от този момент от днес се върти непрекъснато в консервативните медии, които се питат дали Джо Байдън е мислел за някой от двамата бивши президенти Джордж Уокър Буш (2000-2008 г.) или баща му Джордж Хърбърт Уокър Буш (1988-1992 г.), съобщават от нашите информационни агенции.

Доналд Тръмп обвинява Джо Байдън, че взема лекарства и беше поискал допинг тест преди първия им дебат. Това според него е достатъчен аргумент против избора на Байдън за президент на Щатите.

Ще почакаме още малко за „Фейсбук Дейтинг“

Социалната мрежа "Фейсбук" обяви в сряда, че ще направи услугата си за запознанства достъпна в още 32 европейски държави, след като пускането беше отложено по-рано тази година поради регулаторни проблеми.

Компанията отложи пускането на новата си услуга, предназначена само за запознанства онлайн в Европа през февруари, след като бяха изразени опасения от ирландския регулатор за защита на данните (DPC). Това е и основният регулатор в Европейския съюз за много от най-големите технологични компании в света, включително и "Фейсбук".

DPC беше заявил преди време, че му е съобщено за услугата само няколко дни преди нейното пускане, и че не е получил документация относно оценките на въздействието върху защитата на данните или процесите на вземане на решения, предприети от компанията.

Приложението в очакване, което ще е пълноправна част от мобилното приложение на "Фейсбук", беше пуснато в САЩ през септември миналата година. В момента се предлага в 20 други страни.