Мостове, влакове, пътища, заводи за батерии, широколентови мрежи - САЩ строят всичко това. Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън заяви в речта си за състоянието на Съюза, че благодарение на неговото законодателство са били стимулирани частни инвестиции в размер на над 700 млрд. долара.

„Но ние изграждаме и нещо друго.", продължи той.

„Изграждаме гордост“ – натърти Байдън.

Президентът на Щатите отправи уверено и борбено послание. САЩ са в „по-добра позиция от всяка друга страна на света" по отношение на инфлацията и цените на енергията.

Речта му може да се разглежда и като аргумент за евентуален втори мандат. Във Вашингтон се очаква 80-годишният политик скоро да обяви кандидатурата си за президентските избори през 2024 г.

В условията на разделен Конгрес демократите на Байдън не успяха да прокарат много законопроекти от тази година. Затова президентът на САЩ наблегна преди всичко на прилагането на вече приетите реформи.

Но той също така даде представа за плановете си за бъдещето: Байдън предположи, че в бъдеще САЩ ще разчитат още повече на протекционизма и ще искат да се дистанцират от Китай. В същото време той се обяви в подкрепа на водещата роля на САЩ в западния военен съюз НАТО.

Кои бяха по-важните неща в речта на Байдън

Светът трябва да се подготви за това, че САЩ ще разчитат още повече на разделението и пазарните бариери.

„Правим така, че веригите за доставки за Америка да започват в Америка. Американските пътища, американските мостове и магистрали се строят с американски продукти", заяви Байдън пред Конгреса.

По-конкретно Байдън обяви нови стандарти за строителните материали във федералните инфраструктурни проекти. Компонентите, използвани в тях, като „дървен материал, стъкло, гипсокартон, оптичен кабел", ще трябва да се произвеждат в Америка в бъдеще, но Белият дом първоначално не предостави повече подробности.

Под ръководството на Байдън Конгресът прие три пакета от субсидии, с които в инфраструктурата, полупроводниците, възобновяемите енергийни източници и производството бяха вложени общо почти 2 трлн. долара.

По-специално спорният Закон за намаляване на инфлацията съдържа множество разпоредби за „произведено в Америка".

В ЕС бариерите се смятат за дискриминационни; успоредно с това нараства загрижеността, че европейските компании биха могли да преместят производството си в САЩ. Поради това министрите на икономиката на Германия и Франция Роберт Хабек и Брюно Льо Мер заминаха за Вашингтон тази седмица, за да лобират за изключения.

Въпреки това Байдън даде да се разбере, че няма да има обратен завой по отношение на Закона за намаляване на инфлацията.

„Няма да се извинявам за това, че инвестираме, за да направим Америка силна. Инвестираме в американски иновации, в индустрии, които ще определят бъдещето и в които китайското правителство иска да доминира“.