„Българинът за шишето или шишето за българина?“ Тази двупосочна притча, скалъпена от мен, ни дава възможност да се замислим на каква отдаденост и жертвоготовност са готови двата обекта един за друг.

Естествено, българинът се втурва за Шишето само ако е пълно с парлива субстанция в течно агрегатно състояние.

Ще рискувам да разваля имиджа на българина като го квалифицирам като „интересчия“. Но да си признаем, често правим нещата, когато имаме директна и тлъста облага от тях.

Неведнъж сме виждали и висшия пилотаж на изобретателността на българския ум. Тя е на всички нива – от значителното опростяване на ежедневието до високия технологичен напредък на човечеството. Приемаме овациите и „вината“ за напредване на човешкия вид.

Благодарим!

Да не повярваш, но факт

„Едно е да си българин, но съвсем друго е да си варненец.“ Добре де, хванахте ме. Това откровено си го измислих.

Коронавирусът разтърсва света на всички фронтове. В този миг, рязко личните предпазни средства станаха лукс по аптеки и специализирани магазини. Ама той варненецът не е роден да чака края на света мирно и тихо.

„Морска столица“ не е случайно прозвище. Само наводненията във Варна могат да спрат социалния живот в града. Хората започнаха да търсят различни методи да предпазват тялото си от г-н Неведими.

Някои започнаха да шият собствени маски в домашни условия и се превърнаха в шивачи без трудов договор за своите жилищни входове.

Продаваха, подаряваха ушитото и дали морално, дали не, те припечелиха малко средства във времена на криза.

Имаше и хора от втори тип. Те се изолираха доброволно по домовете си и зачакаха да заредят маски, ръкавици и дезинфектанти от висок клас по аптеките. Така се мина време докато пазарът отново се напълни.

Та, сега обратно на притчата

„Българинът за шишето или шишето за българина?“

Да си призная, тя доста ми напомня за екзистенциалния въпрос кое е първо – яйцето или кокошката.

Ако питате един нашенец дали шишето е важно, най-честият отговор ще е: „Зависи какво има вътре.“ Правилно! Ние не сме наивни.

А какво правим, когато шишето ни предпазва от коронавирус – т.е. в шишето да има глава? Как така глава?!

Из социалните мрежи видях снимка, на която е изобразен възрастен варненец, който използва срязана пластмасова туба за лично предпазно средство срещу COVID-19. Да.

Дали туба, дали маска – значение никакво. Ако ни е писано да ни коронясат, ще ни коронясат.

Истината обаче, е там, че ако опаковаме пластмаса на главата си, ставаме магнит за бактерии.

Доказано е, че войниците на коронавируса – бактериите, оцеляват много дълго на пластмасова повърхност.

Така че, препоръчваме на този виден варненец да не си играе, дърпайки опашката на коронавируса.

Остава да се посмеем на това и да не забравяме, че във входа все някоя женица без работа шие маски. Потърсете, ще намерите.