Докато четях “Атлас на щастието” на Хелън Ръсел научих много за държавите и народите от целия свят и това, което ги прави щастливи. Авторката пише книгата след като се запознава отблизо с най-щастливите нации по света. Между страниците на “Атлас на щастието” са събрани 30 държави, а тайната на щастието е описана с една дума на местния език.

Дори и не се обиждам, когато виждам, че България не фигурира в съдържанието. Все пак според Индекса на щастие от 2023 ние сме само на 77 позиция.

Книгата по-скоро ми повлия в друга посока - да се отдам на дълбоки размисли, коя е тази уникална българска дума, която описва щастието, както само българина би го разбрал.

И ето, че думата сама изскочи в главата ми в най-неочаквания момент. Това се случи с настъпването на една много интересна ситуация.

Щяхме да летим за Рим с компания приятели, но в последния момент ни отмениха полета. Няма да изпадам в детайли, колко неприятна ситуация е това и как плановете за следващите няколко дни ни се преобърнаха на 180 градуса.

За компенсация, до следващия полет ни настаниха в 5 звезден хотел абсолютно безплатно. И докато чаках да ни дадат стая в хотела, един от приятелите ми просто изстреля думата, която ми обягваше от седмици.

Аванта: дума от женски род, която означава облага, добита без труд и без заслуги

Аванта, любима дума на българина. Състояние, начин на мислене, цел, мечта, блян. Аванта, тогава когато получаваш безплатна бира от заведението. Или онзи път, в който те настанява в хотел, защото ти отмениха полета.

Авантата е нещо, за което бързаме да кажем на приятелите си, когато се случи. Въпреки че изпитваме лек страх, да не урочасаме нещата (друг типично български ритуал).

Авантата е нещо, което в повечето пъти се случва неочаквано и това е главната причина да ни носи толкова голямо щастие. Дори когато трябва да сравним степента на удовлетворение, която изпитваме, когато постигнем цел след много опити, авантата пак ще спечели, защото тя е резултат от 0 усилия.

Авантата ни носи не само щастие, но и вълнение и гордост с нас самите, че сме имали този късмет. Тогава си мисля, колко ли много хора можеха да са на наше място, но пък ето, че точно ние заслужихме това щастие.

Да се върнем пак към примера с отменения полет. Дори и да си загубил пари или да си пропуснал важна среща, сладкия вкус от авантата на безплатния хотел в центъра на София ще надделее. Защо? Защото е облага постигната с нулеви усилия.

Авантата това означава, че не на ваш гръб, а на гърба на някого другиго. Това още повече увеличава щастието, което носи тази неочаквана награда. Не защото не обичаме да си даваме зор, а защото го заслужаваме.

Когато слушаме за други аванти си казваме “Егати яката аванта, дай Боже и на мен”

Авантата е признак, че ние се радваме дори и на малките неща. Оценяваме всичко и винаги приемаме нещата с отворено сърце. Особено когато са безплатни и неочаквани. Точно ефектът на внезапното щастие засилва силата на авантата.

Със сигурност ако имаше класация, с нещата които обичаме най-много авантата щеше да заема челна позиция. А пък ако е на гърба на някого, на когото имаме зъб това ще е най-хубавото нещо, което да ни се случи в годината.

Дори и България да не е част от “Атлас на щастието” и да сме на 77 позиция сред най-щастливите държави, всеки българин е малко по-радостен от деня си, ако през него е получил нещо на аванта.