Технологичният гигант „Apple“ се превърна в първата американска компания, която е оценена на 2 трилиона долара на фондовата борса.

Компанията постигна това само две години, след като се превърна в първата компания в света, оценена на 1 трилион долара, през 2018 година.

Цената на една акция достигна рекордните 467,77 долара в сряда, което повиши стойността на корпорацията от Купертино на над 2 трилиона долара.

Единствената друга компания, стигнала нивото от 2 трилиона долара, е саудитската държавна петролна компания „Saudi Aramco“, което се случи миналия декември, малко след като компанията стана публична.

Но цената на петролния гигант спадна на 1,8 трилиона долара, след като „Apple“ я задмина, превръщайки се в най-скъпата публична компания в края на юли.

Силни продажби

Акциите на производителя на знаковия Айфон постигнаха впечатляващ ръст от над 50% през тази година, въпреки глобалната криза с коронавируса, която принуди компанията да затвори своите магазини в Китай.

Нещо повече, цената за брой акция се удвои в сравнение с най-ниската си точка през март тази година, когато паниката, породена от пандемията от COVID-19, удари много сериозно пазарите.

Технологичните компании, които се разглеждаха като победители, въпреки затварянето на магазини, молове и хора по къщите, получиха сериозен ръст в цената на акциите в последните няколко седмици, въпреки факта, че САЩ вече официално са в рецесия.

Следващата най-скъпа американска компания е „Amazon“ с обща стойност от около 1,7 трилиона долара.

„Впечатляващ подвиг“

Огромният ръст в цената на акциите на „Apple“ е „впечатляващ подвиг в много кратки срокове“, заяви Паоло Пескаторе, технологичен анализатор в „PP Foresight“.

Последните няколко месеца ясно подчертаха важността за потребителите и домакинствата да притежават по-качествени устройства, връзки и услуги, и благодарение на силното и разнообразно портфолио от устройства и услуги на Apple, има достатъчно възможности за бъдещ растеж“, уточни той.

Според Пескатори налагането на гигабитната широколентова свързаност би осигурило на „Apple“ „безкрайни възможности“.

Всички погледи в момента са насочени към дългоочаквания 5G iPhone, който ще подхрани по-нататъшните искания на потребителя“, добави технологичният анализатор.