Американският технологичен концерн Apple успя в последния момент да отложи разпореденото от съда облекчаване на правилата на App Store. В сряда американски апелативен съд постанови, че възраженията на Apple повдигат сериозни въпроси и при грешка биха могли да причинят значителни вреди на производителя на iPhone. Поради това той спря прилагането на промените, които трябваше да влязат в сила в четвъртък.

Според решението на калифорнийски окръжен съдия на разработчиците на приложения в САЩ трябва да се даде правото да препращат към възможности за плащане извън платформата на Apple чрез връзки или бутони в своите приложения. Решението беше взето в началото на септември в рамките на делото между Apple и компанията Epic Games, производител на онлайн играта Fortnite. Apple твърди, че промяната ще навреди на потребителите и на целостта на платформата App Store.

Наред с други неща, апелативният съд е обезпокоен от заключението на окръжния съдия, че бизнес практиките на Apple не нарушават антитръстовото законодателство, но нарушават калифорнийския закон срещу нелоялната конкуренция. Apple приветства отлагането. „Загрижени сме, че промените биха създали нови рискове за неприкосновеността на личния живот и сигурността“, заяви говорител.

Какво щеше да означава едно такова решение за Apple

Заповедта на съда означава, че Apple ще може да отложи, може би с години, въвеждането на някои от най-значимите промени в начина, по който работи с доходоносния си App Store, докато компанията и Epic се стремят към по-мащабни обжалвания.

В подадената в края на ноември жалба до апелативния съд Apple твърди, че незабавното прилагане на първоначалното решение по делото, постановено от окръжния съдия на САЩ Ивон Гонзалес Роджърс, ще навреди на „милиони участници от двете страни на платформата App Store".

Днес щеше да е важен ден за съда... щеше

В началото на ноември съдия Гонзалес Роджърс отхвърли искането на Apple за отлагане на заповедта. Делото започна през август 2020 г., когато Epic подаде иск срещу Apple, твърдейки, че производителят на iPhone има неправомерен монопол върху контрола на разпространението на софтуера на своите устройства и принуждава разработчиците да използват нейната система за плащане в приложенията, която взема такса в размер на 30%.

При разглеждането на жалбата съдия Гонзалес Роджърс беше заявила, че предложеното спиране ще забави прилагането на промените с години. Apple беше изправена пред краен срок за въвеждане на промените - 9 декември.

Новото съдебно решение зарадва инвеститорите, а акциите на производителя на iPhone поскъпнаха с 2,3 на сто до рекордните за всички времена 175,08 долара. Ако книжата поскъпнат с още пет процента, доставчикът на електроника ще бъде първата компания, която ще премине границата от 3 трлн. долара по отношение на пазарната си капитализация.