Технологичният гигант Hewlett Packard Enterprise Co. записа 6% понижение на цената на акциите си в следборсовата търговия, след като понижи прогнозата за годишната си печалба.

Като причина за решението си компанията посочва валутните колебания, прекъсванията на веригите на доставки и влиянието от излизането от руския пазар.

Като се изключат някои елементи, печалбата ще бъде около 2,10 долара на акция за фискалната година. Това е с няколко цента на акция по-малко от по-ранната прогноза, обявена през март.

Откъде ще дойде печалбата

Печалбата през текущия период, който завършва през юли, ще бъде 44 до 54 цента, обяви базираната в Спринг, Тексас, компания.

Въпреки че печалбата е засегната от предизвикателствата пред веригите на доставките и цената от изтеглянето от Русия след инвазията на Москва в Украйна, потребителското търсене остава силно, коментира в интервю главният изпълнителен директор Антони Нери.

HPE се опитва да намали зависимостта си от продажбите на хардуер като сървъри за центрове за данни. Вместо това тя насърчава клиентите да плащат абонаменти за допълнителни услуги.

Компанията заяви, че годишните ѝ бъдещи приходи от плащания на абонаментния модел за предлагането на софтуер като услуга са скочили с 25% до 829 млн. долара.

Приходите от услугата Intelligent Edge на HPE са нараснали с 8% до 867 млн. долара, около половината от темпа на растеж, записан през същото тримесечие на миналата година, и е под очакваното от анализаторите.

В какво се изразява трансформацията

Звеното, което е част от трансформацията на HPE, обхваща продукти, които позволяват на компаниите да събират и обработват данни там, където са генерирани, вместо да бъдат изпращани към външен център за съхранение.

Приходите за фискалното второ тримесечие са 6,71 млрд. долара, с леко изменение спрямо същия период на миналата година, но са под средната прогноза на анализаторите за 6,8 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата е 44 цента на акция спрямо средна прогноза за 45 цента на акция.

През февруари HPE заяви, че е спряла всички продажби и доставки до Русия и Беларус, което ѝ струва 126 млн. долара за второто тримесечие. Компанията твърди, че е решила да прекрати изцяло дейността си в двете държави.

Проблемите с веригите на доставките продължават да ограничават възможността на компанията да отговори на търсенето, особено предвид блокадите в китайските градове Шънджън и Шанхай, посочва Нери. Той прогнозира, че китайските блокади, комбинирани с влиянието от Русия, ще струват на компанията 250 млн. долара през тримесечието.

Нери допълва, че силният щатски долар е натежал на печалбата, тъй като по-голямата част от бизнеса на HPE идва от международни продажби. По-рано този месец доларовият индекс на Bloomberg достигна най-високото си ниво от ранните дни на пандемията, като продължава да е висок.

Цената на акциите спадна до 14,50 долара по време на следборсовата търговия, след като приключи борсовия ден на ниво от 15,78 долара в Ню Йорк. От началото на годината стойността на книжата се е повишила с по-малко от 1%.