Американският технологичен концерн Apple Inc. планира да обяви нови iPad модели още през април тази година, като планира и да увеличи продуктовата линия, която се представи особено добре, след като много хора работят и учат от вкъщи.

Компанията планира обновяване на линията си iPad Pro, добавяйки по-добър процесор и подобрени камери, твърдят запознати източници, позовавайки се на свои източници. Новите модели ще изглеждат подобно на настоящите iPad Pro и ще се предлагат в същите 11-инчови и 12,9-инчови размери на екрана.

Устройствата ще имат актуализиран процесор от последно поколение, подобен на по-бързия M1 чип в най-новите MacBook Air, MacBook Pro и Mac mini. Apple проектира тези процесори сама и обикновено ги поръчва за производство на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Apple се стреми да предложи Mini-LED екран поне на по-големия модел, който би бил по-ярък и с подобрени съотношения на контраста. При тестванията новите iPad Pro са използвали Thunderbolt порт, същия порт на най-новите Mac-ове с персонализирани процесори на Apple.

Той не изисква нови зарядни устройства, но ще даде възможност за свързване с допълнителни външни монитори, твърди дискове и други периферни устройства. Освен това, той ще е с пъти по-бърз при синхронизирането на данни, отколкото технологията USB-C, използвана в настоящите модели.

Говорител на Apple отказа коментар. Компанията все още не е обявила първото си събитие за пускане на продукти за годината, така че плановете ѝ могат да се променят. IPad генерира приходи в размер на 8,4 млрд. долара за Apple по време на ключовото празнично тримесечие на 2020 г., което е най-високата сума от 2014 г. насам.

Продажбите скочиха заради търсенето от страна на хора, работещи и обучаващи се вкъщи по време на пандемията. Тъй като служителите и учениците започват да се връщат в офисите и училищата през следващите месеци, Apple ще залага на новите модели iPad, за да поддържа интереса към таблетната линия.

IPad Pro бе актуализиран за последен път през март 2020 г. в началото на пандемията, добавяйки променен процесор, поддръжка на Magic Keyboard с предпазен кейс с Trackpad и скенер за Lidar сензор в камерата.

Apple планира да освежи най-евтиния си iPad, насочен към студентите, с по-тънък и лек дизайн по-късно тази година, съобщи Bloomberg News. Също така се подготвя да пусне нов iPad mini с по-голям екран още тази година, като увеличи 7,9-инчовия дисплей, използван от първия модел.

IPad mini бе актуализиран за последно през 2019 г. с възможността за поддръжка за стилуса Apple Pencil и по-бърз процесор. Apple е планирала и няколко други актуализации на продукти за тази година.

Компанията работи върху нови iPhone и Apple Watch, аксесоар за проследяване на местоположението на физически обекти и основни актуализации на лаптопа MacBook Pro и десктоп машината iMac.

Илон Мъск отказа 1 млн. долара

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск отхвърли сигурна оферта да продаде един от туитовете си като незаменяем токен (NFT), въпреки че наддаващият предложи над 1 млн. долара за дигиталния актив.

В съобщение в Twitter от понеделник Мъск заяви:

„Продавам тази песен за NFT като NFT”.

Публикацията, която пусна в продажба, включва песен и кратко видео. В крайна сметка предприемачът промени мнението, посочвайки в друго съобщение:

„Всъщност не ми се струва правилно да продам това. Ще отмине.“

NFT са уникални крипто токени, които представляват дигитални активи, включително изображения и видеа. Те могат да бъдат купувани и продавани като физически предмети.

Въпросните токени работят чрез технология, позната като блокчейн, което означава, че трансакциите, собствеността и валидността на всеки от активите, които токенът представлява, могат да бъдат проследени.

Илон Мъск е известен с това, че подкрепя дигиталните активи, включително биткойн, доуджкойн, а сега и NFT. Още през февруари Tesla разкри, че е придобила биткойни за 1,5 млрд. долара и може да продължи да прави подобни покупки.

Партньорката на Мъск в живота – певицата Grimes, продаде свои дигитални творби за около 6 млн. долара, след като в предходните няколко седмици ги предложи на търг.

Новините около предлагането на туита за продажба помогнаха на Мъск да отвлече вниманието на десетките си милиони последователи в Twitter от новините за промените в ръководството на Tesla и федералното разследване на катастрофа с кола на компанията, случила се в Детройт в края на миналата седмица.

Ротации в Tesla – кой къде ще отиде

Документи, подадени до финансовия регулатор в понеделник, разкриха, че президентът на Tesla Automotive Джером Гилен ще освободи позицията и ще стане президент на Heavy Trucking звеното на Tesla. Компанията не е обявила кой ще заеме досегашното му място.

В същия ден федералната служба за сигурността на превозните средства NHTSA заяви, че ще изпрати екип в Детройт, който да разследва причините за тежката катастрофа, която се случи на 11 март и включва седан на Tesla. Разследването тече в момента.

През последните месеци Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Съединените щати предупреждава инвеститорите да не купуват или продават акции и други активи на база на информация, споделена в социалните мрежи.