Samsung Electronics предупреди официално, че се бори с последиците от „сериозния дисбаланс“ на пазара в глобален аспект на чипове, превръщайки се в най-големия технологичен гигант, който изразява загриженост относно недостига на полупроводници, пишат запознати.

Samsung, който е и един от най-големите производители на чипове и потребителска електроника в света, очаква кризата да създаде проблеми на бизнеса ѝ през следващото тримесечие, обяви съизпълнителният директор Коу Донг Джин по време на годишното събрание на акционерите в Сеул.

Същевременно компанията обмисля тази година да пропусне представянето на новия Galaxy Note – един от най-продаваните ѝ модели.

През последните седмици гиганти от Continental до Renesas Electronics и Innolux предупредиха за по-дълъг от очакваното дефицит, свързан с безпрецедентното търсене по време на Covid ерата на всичко – от коли до гейминг конзоли и мобилни устройства.

Samsung, която е най-големият производител на смартфони в света, работи с международни партньори по справянето с дисбаланса, с цел да предотврати потенциални бизнес неуспехи, твърди съизпълнителният директор.

В ценовата листа на акците Samsung се сви с близо 1% в Сеул днес. Същото явление се наблюдава и при няколко от доставчиците и азиатските производители на чипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing, например.

Каква заслуга има Note във всичко това

Note серията представлява около 5% от продадените бройки смартфони на Samsung през последните две години, но носи по-значителен дял от приходите, защото е една от най-скъпите и луксозни серии. Всеки потребител желае наистина върхово произведение, а Note е онова, което със сигурност може да даде това изживяване.

„Ако Samsung говори публично за бъдещи продукти, значи проблемът с чиповете е сериозен.“, коментира Ави Грийнгарт, която е анализатор и основател на консултантската компания Techsponential.

Производители на чипове като Samsung и TSMC са в челните редици на глобалните усилия за справяне с недостига на доставките на чипове. Дефицитът, обаче затвори автомобилни заводи по целия свят, а сега застрашава доставките и на други продукти от човешкия бит.

Какво се случва с новооткритата фабрика

Затруднена от нарасналото търсене, фабриката за чипове на Samsung в Остин, Тексас, се сблъска с проблеми през февруари, свързани с прекъсванията на електрозахранването в цялата страна, и все още не е възобновила пълното си производство.

В резултат на по-слабото производство на 5G чипове от Qualcomm може да намали глобалното производство на смартфони с 5% в рамките на второто тримесечие, твърди компанията за пазарни проучвания Trendforce. Това вероятно ще засегне средния клас смартфони и лаптопите на Samsung повече от високия клас модели или сървърните чипове, твърди Грег Ро, старши вицепрезидент на HMC Securities.

По време на последното събитие Коу заяви, че Samsung може да реши да не представи новия Galaxy Note през втората половина на 2021 г., с което ще наруши дългогодишната си традиция за пускане на устройства от тази линия на пазара.

„Серията Note е позиционирана като висок клас модели в нашето бизнес портфолио.“, коментира той.

„Ще бъде тежест да представим два флагмана в една година, така че може да е трудно да пуснем нов модел Note през второто полугодие. Моментът на пускане на модела може да бъде променен, но ние се стремим към пускането на модел Note през следващата година“.

Китайски фирми обмислят да съдят САЩ

Адвокати, които са тясно запознати с въпроса, твърдят, че някои от блокираните американски компании водят преговори с правни кантори, включително със Steptoe&Johnson и Hogan Lovells, като са доста окуражени от решението на окръжен съдия Рудолф Контрера да отмени включването на Xiaomi в списъка на САЩ, който включва компании с връзки с военните в Китай.

На американските инвеститори им е абсолютно забранено да инвестират във фирмите, попадащи в този списък.

Администрацията на Тръмп предприе действия за поставянето на Xiaomi в него, а това изтри 10 млрд. долара от пазарния ѝ дял и изпрати цената на акциите ѝ с 9,5% надолу през януари, което напълно отказа инвеститорите от дяловете им в компанията.

„Компании се свързват с адвокати, за да оспорят поставянето в списъци и причините за това.“, коментира Уенди Уайсонг, управляващ партньор в хонконгската Steptoe & Johnson – адвокатска компания, базирана във Вашингтон.

Уайсонг и източник, близък до друга кантора – Hogan Lovells, са отказали да посочат компаниите, включени в този процес.

Контрера определи действията на американското правителство като „силно опорочени“. Той визираше инвестиционната забрана, базирана само на два ключови критерия: развитието на 5G технологията и изкуствения интелект, които Министерството на отбраната смята, че са „съществени за модерните военни операции“, и награда, дадена на основателя и главен изпълнителен директор на Xiaomi.

Това е същата организация, за която се твърди, че помага на китайското правителство да премахне бариерите между търговския и военния сектор.

Съдията посочи, че 5G технологиите и изкуственият интелект бързо се превръщат в стандарт в потребителската електроника и над 500 предприемачи са получили същата награда от 2004 г. насам.