Нетните приходи на Apple от App Store са намалели с около 5% през септември, твърди в свой доклад американската инвестиционна банка Morgan Stanley. Това би било най-рязкото понижение за този бизнес, откакто банката започна да моделира данните през 2015 г., предава CNBC.

App Store отбелязва спад на пазарите, включително в САЩ, Канада и Япония, пише анализаторът на Morgan Stanley Ерик Уудринг в доклад от понеделник. Анализът му се основава на данни от Sensor Tower, фирма, която следи изтеглянията и продажбите на приложения.

Кой е виновният фактор за намалелите приходи

Според Morgan Stanley основният виновник за спада са приходите от игри, които според данните са намалели с 14% през септември. Клиентите на Apple може би харчат по-малко поради икономическите опасения, пише Уудринг. В голяма част от света потребителите са изправни пред рязко покачваща се инфлация и рискове от рецесия.

„Смятаме, че последните резултати от App Store ясно показват, че глобалният потребител донякъде е намалил разходите си за App Store в краткосрочен план, тъй като доходите извън тези за стоки първа необходимост се пренасочват към областите на забавено търсене", пише Уудринг в бележката.

Анализаторите на Morgan Stanley също така очакват спад в продажбите в Google Play, основния магазин за приложения за Android. Според тях приходите там са намалели с 9% през септември.

Apple прибира между 15 и 30% от покупките на приложения и покупките в самото приложение, направени на iPhone и други устройства на Apple. Концернът не съобщава за продажбите в App Store, а ги включва като част от бизнеса с услуги, който включва и гаранции за устройствата и абонаменти като Apple One. Morgan Stanley очаква общите приходи от услуги на Apple да се увеличат с 8% през септемврийското тримесечие.

Харчовете също са повече

Подразделението за услуги на компанията е в центъра на вниманието на инвеститорите, които искат да видят, че клиентите на iPhone и Mac харчат повече, след като са закупили своите устройства. През последното тримесечие Apple отчете 12% увеличение на приходите от услуги до 19,6 млрд. долара.

Лука Местри, финансовият директор на Apple, заяви през юли, че компанията очаква по-малко от 12% ръст на услугите през септемврийското тримесечие поради макроикономическата среда и силния щатски долар.

Местри също така обвини за трудните сравнения повишените резултати в сферата на услугите по време на пандемията Covid-19.

„Бизнесът ни с услуги преди година нарасна много и затова и сравнението е малко предизвикателно. Така че нямаме много конкретна цифра, която да дадем днес", каза Местри.

„Разбира се, очакваме ръст“.