В САЩ се подготвя сериозно разследване срещу „потенциалното монополистично поведение“ на технологичния гигант Google. Разследването е инициирано от 50 американски щата и територии, като предводител е щатът Тексас и главният му прокурор Кен Пакстън.

Тази информация беше съобщена през последните дни от водещи американски издания, сред които „The Washington Post“, „The New York Times“, както и медии като „CBS News“, „Forbes“, „CNN“ и други.

Какви са недоволствата спрямо Google

Стъпвайки пред Върховния съд на САЩ главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обвини Google за това, че „доминира всички аспекти на търсенето и рекламирането в Интернет“, макар и да отбеляза, че въпреки неговите критики, въпросните щати са стартирали единствено разследване, а не съдебен процес.

Пакстън поясни, че основният фокус на разследването касае онлайн рекламирането. Според информации, посочени в „The Washington Post“, за тази година се очаква Google да заработи повече от 48 милиарда долара от рекламни приходи само в САЩ, което далеч надминава приходите на неговите конкуренти, докато в същото време американската корпорация заема 75% от всички рекламни разходи в Съединените щати.

„Те доминират страната на купувача, страната на търговеца, страната на търга, както и целия видео сектор благодарение на YouTube“, добави тексаският прокурор по време на пресконференция заедно с представители на 11 други щата, която се проведе във Вашингтон.

Другите официални лица не бяха толкова критични, колкото Пакстън, а главният прокурор на Юта Шон Рейес (републиканец) заяви, „Няма нищо лошо в това да си доминиращ играч, стига това да се постигне посредством честни и открити начини“.

Според Рейес със сигурност има „презумпция“ за невинност в подобно разследване, но въпреки това има и „всеобхватност“ на оплакванията насочени към бизнес практиките на Google.

Не само Google ще бъде разследван – Facebook също е под прицел

Друга група от 11 щатни главни прокурори, водени от главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, стартира свое собствено разследване срещу друг американски гигант в Интернет – Фейсбук. Групата ще разследва дали социалната мрежа нарушава законите за конкуренция и дали злоупотребява с личните данни на своите потребители.

Някои губернатори на американски щати заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество със своите федерални колеги, докато тези разследвания не приключват. Карл Расин, членът на Демократическата партия и главен прокурор на Вашингтон, който участва в разследвания срещу Facebook и Google, заяви че той и колегите му няма да се поколебаят да предприемат последващи стъпки, ако от Вашингтон за пореден път заемат позиция срещу предприемане на действия против технологичните гиганти.

„Главните прокурори на американските щати са независими органи и могат да бъдат доста упорити“, заяви Расин. „Поради това съм достатъчно уверен, че тази двупартийна група (от прокурори) ще бъда водена в стремежа си единствено от факти и няма да се влияе от външни заключения и решения, които не съвпадат с нашите факти“, добави главният прокурор на Вашингтон.