Американските технологични гиганти Google и Facebook Inc. ще изискват всички служители в техните кампуси в САЩ да бъдат ваксинирани.

С този ход те се присъединяват към редица публични и частни предприятия, които вземат нови предпазни мерки, тъй като силно заразният делта вариант на Covid-19 обхваща САЩ.

Google също така заяви, че забавя завръщането на служителите си в офисите до средата на октомври, след като преди това дъщерното дружество на Alphabet Inc. планираше да върне повечето служители в кампусите в края на септември, пише The Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай е съобщил на служителите в сряда, че базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания ще започне да изисква през следващите седмици всеки, намиращ се в нейните американски кампуси, да бъде ваксиниран. Той е посочил още, че Google ще разшири това изискване до други страни през следващите месеци.

Пичай се надява изискването за ваксинация да даде на повече от 135 хил. служители в повече от десетина щата и 50 държави „по-голямо спокойствие при отварянето на офисите“.

„Ваксинирането е един от най-важните начини да поддържаме себе си и нашите общности здрави през следващите месеци“, изтъква в бележката си до служителите той.

Пичай добавя, че ще бъдат допускани и хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински или други основателни причини. Тези, които не се ваксинират по политически причини, щели да бъдат помолени да продължат да работят от вкъщи и да говорят със специалист по човешки ресурси за възможностите си.

Facebook, от друга страна, заяви, че служителите, идващи да работят в някой от американските ѝ кампуси, ще трябва да бъдат ваксинирани, въпреки че начинът, по който се прилага политиката, ще зависи от местните разпоредби.

В изявление Лори Голер, вицепрезидент по човешките ресурси във Facebook, заяви, че компанията има разработен процес за работа с тези, които решат да не получат ваксина по медицински или други причини.

Тя добави, че компанията „ще оценява нашия подход в други региони според развитието на ситуацията“.

Те ли са единствените, които внасят подобно решение

Google и Facebook са сред най-големите частни компании в САЩ, които въвеждат изискване за ваксинация за служителите си. Разпоредбите се случват след приемането на подобни правила, въведени през последните дни от федералните и местните власти, които искат да увеличат дела на ваксинирането, който в цялата страна спря на нивото от 49%.

Други компании заявиха, че първоначално ще отворят офиси само за ваксинирани служители. Технологичният гигант Salesforce.com Inc. заяви през април, че ваксинираните служители, които доброволно са разкрили статуса си, ще бъдат допуснати обратно в офиси в градове като Сан Франциско в групи от около 100 души наведнъж.

Също в сряда Netflix Inc. каза на своите продуценти, че ще изисква всички, които работят в близък контакт с актьори от американски продукции, да бъдат ваксинирани, потвърди говорител на компанията.

Досега изискванията за ваксинирани служители по офисите са рядкост, тъй като такива изисквания могат да предизвикат съдебни дела и да предизвикат конфронтация с нежелаещия да се ваксинира персонал, казват адвокатите по трудовото законодателство. Такива изисквания може да доведат до това компаниите да загубят таланти на един много затегнат пазар на труда.

В Gulf Coast Bank & Trust, банка от Луизиана с приблизително 775 служители, ръководителите обсъждаха налагането на задължение за ваксина, но решиха да не го приемат, усещайки, че това не е ролята на който и да е частен бизнес, каза изпълнителният директор Гай Т. Уилямс.

Вместо това Уилямс силно насърчава ваксинациите за всички работници, включително като внимава за техните политически наклонности. Ако служителите се идентифицират като републиканци, той казва, че ще наблегне на развитието на ваксините по време на администрацията на Тръмп. Сред демократите Уилямс подчертава усилията на президента Байдън да се ваксинират повече американци.

„Нашите насоки са доста прости: момчета, дами, ваксинирайте се“, казва той. „Няма значение на коя страна сте“.

Но що се отнася до налагането на ваксинирането като условие за заетост, той казва: „Не го усещаме като правилно“.

Какво е съотношението между ваксинирани и неваксинирани

Неваксинираните американци представляват по-голямата част от пациентите, които влизат в болници заради Covid-19 в САЩ, докато делта вариантът се разпространява все по-силно.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчаха във вторник ваксинираните хора да възобновят носенето на маски в някои закрити пространства, променяйки указанията си от май, тъй като повече от 60% от окръзите съобщават за високи нива на предаване на вируса.

Morgan Stanley беше сред първите големи корпорации, които поискаха служителите да бъдат ваксинирани, преди да се върнат в офисите. Други банки, включително Goldman Sachs Group Inc. и Wells Fargo & Co., поискаха или изискват от служителите да разкрият своя ваксинационен статус.

Компании извън банковия сектор приемат други мерки за насърчаване на ваксинацията, като например позволяват на работници със свидетелство за ваксинация да не носят маските си в закрити пространства.

Различни работодатели казват, че актуализираните насоки на CDC вкарват повече несигурност и объркване в плановете за възобновяването на дейността от офисите, като някои ръководители сега преосмислят сроковете за връщане в сградите.