Американският технологичен концерн Apple Inc. изучава начините да превърне своите слушалки AirPods в свързано със здравето на потребителите устройство, включително с методи за подобряване на слуха, отчитане на телесната температура и следене на стойката, става ясно от документи, прегледани от The Wall Street Journal, и от източници, запознати с плановете.

Тези планове допълнително демонстрират амбицията на Apple да добави функции за здраве и уелнес към устройства извън Apple Watch, където са повечето здравни функции на компанията днес. Освен това концернът работи по технология, която има за цел да използва iPhone за диагностициране на депресия и когнитивен спад, съобщават запознати.

Не е ясно дали Apple разработва новите функции, които са специфични за слуховите апарати, за AirPods, или възнамерява да продава съществуващите функции за подобряване на слуха като слухови апарати.

AirPods Pro, слушалките от по-висок клас на Apple, вече предлагат функции за подобряване на слуха, включително „засилване на разговора“, лансиран миналата седмица – функция, която увеличава силата на звука и яснотата на говора на потребителя.

Кога ще станат факт новите функции

Предложените функции на AirPods не се очакват до следващата година и може никога да не бъдат представени на потребителите, предупреждават запознатите с плановете източници.

Apple вече разработва прототипи за AirPods, които могат да измерват основната телесна температура на потребителите от вътрешното им ухо, става ясно от документите, прегледани от Wall Street Journal.

Термометърът ще бъде вторият, който Apple може да добави към своите устройства, включително нов сензор за температурата на китката, който Apple може да включи във версията на Apple Watch за следващата година, съобщи по-рано WSJ.

Що се отнася до ергономията, AirPods ще разчита на сензорите за движение в слушалките, за да може да предупреждава носещите ги да се навеждат или изправят и да подобрят стойката си, става ясно още от документите.

До какво ще доведат новите функции

Предлагането на новата слухова функция в AirPods може значително да разшири обхвата им. Милиони хора страдат от загуба на слуха, включително много, чието увреждане е в по-лека степен и избират да не го лекуват, казват експерти.

Новите разпоредби, които се очаква да бъдат завършени от Американската администрация по храните и лекарствата през следващата година, ще позволят продажбата на нов клас по-евтини слухови апарати директно на потребителите за лечение на лека до умерена загуба на слуха.