Американският технологичен концерн Apple определи датата за медийно събитие, на което ще представи първия от пет години насам редизайн на своя лаптоп MacBook Pro. Денят е 18 октомври.

Събитието, което беше обявено с надписа „Unleashed“, ще бъде второто от есенния сезон за представяне на хардуер на Apple. Миналия месец компанията проведе онлайн събитие, за да представи линията iPhone 13, новите iPad и Apple Watch Series 7.

Какъв ще бъде новият Mac

Новият MacBook Pro ще бъде най-голямата промяна в продукта от въвеждането на настоящия дизайн през октомври 2016 г. Новите модели ще бъдат първите MacBook Pro от висок клас, които ще заменят чиповете на Intel Corp. с процесори, проектирани от Apple. Mac - някога водещият продукт на Apple, остава стабилен източник на доходи за базираната в Купертино, Калифорния. компания, генерирайки около 10% от приходите.

Най-новите модели ще имат нов дизайн, магнитното зарядно устройство MagSafe и обновени дисплеи с размери 14 и 16 инча. Устройствата също ще върнат HDMI порта, премахнат при последното препроектиране, и ще премахнат спорната лента със сензорен екран Touch Bar от клавиатурата. Apple за последен път актуализира MacBook Pro от нисък клас в края на миналата година със своя M1 процесор. MacBook Pro от висок клас не е актуализиран от две години.

Новите MacBook Pro, с вътрешно кодово име J314 и J316, ще използват версия от по-висок клас на чипа M1, с повишена производителност както за основните компютърни задачи, така и за графиката, съобщи Bloomberg News по-рано тази година.

Много ядра, много нещо

Новите чипове ще имат общо 10 ядра, включително осем високопроизводителни ядра за по-ангажиращи задачи и две ядра с ниска мощност за по-основни операции. Те също ще се предлагат както в 16-ядрени, така и в 32-ядрени конфигурации за графичен чип. За сравнение - M1 разполага с четири високопроизводителни и четири ядра с ниска мощност и седем или осем графични ядра.

Новите чипове в крайна сметка си проправят път към други бъдещи Mac. Apple също работи по обновения си Mac mini от висок клас, по-малък Mac Pro, по-голям iMac, нов MacBook Pro от нисък клас и преработен MacBook Air.

В допълнение към новите компютри Apple работи върху наследник на своите AirPods от по-нисък клас. Новата версия ще прилича на AirPods Pro и ще има преработен калъф за зареждане, съобщи Bloomberg News.