Европейската комисия започна официално разследване срещу социалната платформа на Илон Мъск – X. Причината е „незаконно онлайн съдържание“, което се смята, че се е разпространявало в платформата.

Разследването на X се налага след като от Европейската комисия установяват широка дезинформация в социалната мрежа по повод нападението на Хамас в Израел на 7 октомври. Това е първата подобна процедура срещу голяма онлайн платформа, откакто от Брюксел приеха Закона за цифровите услуги (DSA).

Този закон представлява мащабен законодателен акт на Европейския съюз, който има за цел да засили отговорността на онлайн компаниите за управление на съдържанието, което се публикува в мрежата.

По повод започването на разследването срещу X и собственика на онлайн платформата – Илон Мъск, европейския комисар по дигиталните технологии Тиери Бретон заяви, че времето на големите онлайн платформи, които се държат така сякаш за „твърде големи“ е приключило.

Според неговия коментар по темета предстои задълбочено разследване върху това дали социалната мрежа на Мъск е спазила задълженията си по закона относно противодействието на пропагандата за незаконно съдържание в ЕС.

Ще бъдат извършени проверки и за прозрачността на платформите и дизайна на потребителския интерфейс.

Как ще бъде проведено разследването

Още през октомври месец започна предварително разследване за събиране на информация относно разпространението на незаконно съдържание по повод терористичните атаки на Хамас срещу Израел. От Европейската комисия заявиха, че възоснова на събраната информация са решили да стартират официална процедура за нарушения на X съгласно Закона за цифровите услуги. Това допълни в своето изявление по случая Тиери Бретон.

Някои области в платформата вече са показали проблеми. Следва отново да бъдат разгледани 4 основни параметри на разследването:

  • Докъде се разпространява незаконното съдържание;
  • Доколко ефективни са усилията на платформата за предотвратяване на дезинформацията;
  • Дали наистина социалната мрежа ограничавала в достъпа до данните на мрежата;
  • Дали в платформата има „тъмни модели“, които са свързани с абонамента за нареченото „синьо тикче“, чиято стара функция е да отбелязва потвърдените профили.

Ако разследването докаже нарушения DSA предвижда налагането на санкции, които могат да включват глоби в размер до 6% от приходите на онлайн платформата. При ситуации на повтарящи се нарушения Европейския съюз може да наложи забрана за използване на платформата във всички 27 държави членки.

Според процедурата X може да предприеме временни и коригиращи мерки до приключването на разследването, чийто краен срок не е обявен.

Малко след като ЕК започна да събира предварителни доказателства за нарушенията на X,  бяха стартирани и предварителни разследвания срещу собствениците на TikTok, YouTube и Facebook Meta.