Илон Мъск помогна преди време да се предизвика затишие на криптопазара. Сега, обаче шефът на Tesla изпраща помирителни сигнали до индустрията и позволява цените на дигиталните валути да се покачат отново. „Искам биткойнът да бъде успешен“, поясни той в сряда по време на участието си в онлайн конференцията „The B Word“.

Все още има много да се направи по отношение на удобството „за средностатистическия потребител. Но има много потенциал“, каза Мъск. Той обсъди бъдещето на бързо развиващата се крипто индустрия с технологичния инвеститор Кати Ууд, ръководител на Ark Investment Management, и Джак Дорси.

Дорси оглавява както и услугата за разплащателни услуги Square, която все повече се включва в крипто света, но е и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Twitter, в която Мъск се радва на голямо влияние.

Мъск също така даде подробности за собствените си инвестиции, както и за Tesla и SpaceX, които той също управлява. Така той заяви, че държи „предимно биткойн, но също така и етер и доуджкойн, разбира се.", каза Мъск, цитиран от DPA.

Проектът стартира преди години като един вид шега.

Мисията: доуджкойнът трябва да покаже колко лесно е да създавате монети, които нямат нищо зад себе си и колко бързо хората могат да се завладеят от такива „въздушни проекти“. Но след това бе многократно рекламиран от Мъск, който също така бе купил доуджкойн като инвестиция за децата си и подкрепя разработчиците на валутата.

Tesla и космическата компания SpaceX, обаче биха държали само биткойн в баланса си, поясни Мъск. Фактът, че Tesla е вложила част от своите парични резерви в криптовалутата, предизвика истински ентусиазъм в началото на годината, което помогна на цифровата валута да достигне рекорд от почти 64,000 долара за брой през април.

Tesla, също така, прие биткойна като платежно средство за кратко. През май, обаче имаше реакция.

Мъск изведнъж се разтревожи от голямото потребление на енергия, което е необходимо за експлоатацията на блокчейна за биткойните и по този начин предизвика инициатива, която трябва да направи индустрията по-енергийно ефективна.

Ако биткойнът набавя „около половината от нужната за създаването си енергия от възобновяеми енергийни източници“, тогава Tesla също ще приеме криптовалутата отново като средство за плащане, каза Мъск. „Оптимист съм, че това ще се случи".

Очакванията на Мъск

„Очакванията ми не са, че производството на енергия ще е чисто като падащия сняг, но не може да се използват най-мръсните въглища в света“, каза Мъск по време на конференцията The B Word, цитиран от Bloomberg. Хидроенергията, геотермалната и ядрената енергия са добри източници на енергия за добивa на биткойни, каза Мъск, добавяйки, че след като потвърди, че добивът използва 50% или повече възобновяеми енергийни източници, Tesla ще започне отново да приема криптовалутата.

Той отхвърли критиките, че ще манипулира цената на криптовалутите в така наречените действия „ Pump and Dump “. „Не вярвам да повиша цената и след това да я продам. Ако цената на биткойните падне, и аз ще претърпя финансови щети“, каза Мъск.

Това според него значи, че стимулът му да стимулира крипто индустрията да се подобри не е финансово мотивиран.

Цената на биткойните достигна своя връх в сряда до малко под 33 000 долара, след като за кратко се свлече под границата от 30,000 долара във вторник. А Ел Салвадор се превърна в първата страна, която приема криптовалутата като законно държавно разплащателно средство, според новина от 19min.bg.

Apple ще представи няколко нови модела през идната година

Най-евтиният смартфон на Apple от следващото поколение устройства на компанията ще поддържа 5G технология, а iPhone Mini няма да бъде включен в плановете за 2022 г., писа Nikkei, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Компанията ще започне да предлага 5G версия на бюджетния iPhone SE през първата половина на 2022 г., допълва японското издание. Според него устройството ще разполага с A15 процесор и 5G свързаност, благодарение на модемния чип X60 на Qualcomm.

Телекомуникационните оператори инвестират милиарди долари за обновяване на мрежите си в дългоочакваната 5G технология, която ще донесе по-добро покритие на мрежата и по-бърза интернет връзка.

Въпреки това има анализатори, които са скептично настроени към възможностите за използване на технологията от отделните потребители. Според тях ще минат години преди да видим реалните ползи от новото поколение мрежи.

Междувременно търсенето на iPhone Mini, най-малката версия на флагмана на Apple, затихва в сравнение с по-големите и по-висок клас модели като iPhone 12 Pro и по-стария iPhone 11s. Това се дължи на факта, че потребителите предпочитат по-големи устройства, на които могат да вършат ежедневните си задачи.