Japan Display заяви, че планира да започне производството на нов дисплей, който значително намалява потреблението на енергия и удължава живота на батерията на умните часовници и на друга потребителска електроника, предава Ройтерс.

Производителят на малки екрани, ползвани в смартфони, автомобили и други продукти, „води преговори с редица клиенти и планира да започне масово производство от 2024 г.“, обяви компанията.

Сред нейните най-големи клиенти се нарежда Apple.

Как ще се развият нещата около нововъведението според японците

Japan Display, която очаква 11,3 млрд. йени (93 млн. долара) оперативна загуба за годината, завършила на 31 март, среща трудности в битката си с конкуренцията, докато потребителите се насочват към OLED екрани. Наскоро компанията трябваше да свие производството си заради недостига на чипове.

Новият компонент, който е покрит с малки транзистори, е известен като задна платка и съставлява един от слоевете в LCD. Те се ползват и при OLED дисплеите.

Japan Display твърди, че платката ползва до 40% по-малко батерия от конвенционалните компоненти и също така подобрява разделителната способност на екрана, което я прави подходяща и за устройства за виртуална реалност.

Компанията заяви, че очаква новият компонент за екрани да генерира 50 млрд. йени (411 млн. долара) приходи годишно в рамките на петгодишен период.

Русия с алтернатива на PlayStore

Руски технологични разработчици изграждат алтернатива на магазина за приложения на Google Play на Alphabet. Планът е новият проект да бъде пуснат на 9 май, когато Русия празнува победата си във Втората световна война.

Новината беше разкрита от организацията, която стои зад инициативата, предава Ройтерс.

Този месец YouTube и Google Play спряха всички базирани на плащания услуги в Русия, включително абонаментните. Решението е свързано със западните санкции срещу нападението на Русия над Украйна, които започнаха да носят предизвикателства за банкирането в страната.

„Руснаците вече не могат да използват нормално Google Play, за да купуват приложения, а разработчиците загубиха източника си на приходи“, коментира Владимир Зиков, директор проекти в Digital Platforms – организация, фокусирана върху дигиталното развитие.

„Ето защо създадохме руски магазин за приложения – NashStore”.

NashStore ще работи на устройства с мобилната операционна система Android и ще бъде съвместим с руските карти „Мир“.

Традиционно Русия провежда патриотична демонстрация на военната си мощ на 9 май, когато организира парад, преминаващ през Червения площад в Москва. Събитието е в чест на годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война.