Кибер войната между две от най-влиятелните сили в Съединените американски щати – президента Доналд Тръмп и гигантската социална платформа Туитър, продължава с пълна сила без изгледи да спре. Нещо повече – скандалът се засили още заради изтрит от „Туитър“ пост на Тръмп.

Вчера, американският президент сподели в официалната си страница в платформата видеоклип със съмнителен източник, който представя непроверени и дори фалшиви новини и неверни данни относно коронавирусната инфекция. Фалшиви медицински твърдения за COVID-19 относно лечението на вируса с хидроксихлорокин.

Публикацията беше директно изтрита от социалната мрежа

Това, обаче, не е попречило той да се види от над 13 млн. души. Една от версиите на клипа е била гледана именно от толкова човека. Видеоклипът се е разпространявал само за няколко часа, в които „Фейсбук“ И „Ютуб“ са се опитвали да се справят с неговите хиляди копия.

Клипът показва как група лекари в бели дрехи са застанали пред зданието на Върховния съд във Вашингтон. Там, те дават официална пресконференция, на която цитират редица подвеждащи или дори фалшиви данни или твърдения, които сочат, че хидроксихлорокин.

В клипа дори се посочват и данни за това, че медикаментът може да се приема превантивно. Това, обаче, неведнъж бе посочвано от здравни експерти като нещо, което е страшно опасно и грешно.

Клипът дори е бил споделен и от самия Доналд Тръмп, който казва за лекарството, че е изключително чудодейно и ефективността му не може и не трябва да бъде поставяна под съмнение. Коронавирусът бил изпържван под влиянието на хидроксихролокина – е заявявал Тръмп неведнъж.

Американският президент е заявил, че пие лекарството превантивно срещу коронавирус. Това е абсолютно противопоказно, защото медикаментът трябва да се пие само и единствено в болнична среда.

Медицинската общност относно хидроксихлорокина

Споровете, които се водят относно реалната помощ, която може да даде хидроксихлорокинът на болния от коронавирус организъм, все още е обект на изключителни спорове от страна на различни медицински експерти.

Повечето нови научни проучвания върху медикамента сочат, че той няма кой знае какво влияние върху организма на болния, та дори може да бъде и опасен за него. Точно заради това видеоклипът, който е бил споделен от Тръмп, е бил премахнат по „правилата за дезинформация относно COVID-19“ – най-новия кибер закон, който бе приет от социалните гиганти.

Като казахме „Фейсбук“

"Фейсбук" отвръща на удара. Редовната мишена на властите, отговарящи за кибер сигурността на потребителите, сега съди антимонополните регулатори на Европейския съюз.

Целта на осъждането, отправено от ЕС към „Фейсбук“ е търсене на информация от компанията отвъд необходимото. Това включва особено лични данни, които са вземани с цел детайлни проучвания на данните и пазара на технологичния гигант.

Всичко това бе съобщено на обществеността вчера американската социална медия.

От миналата година "Фейсбук" се разследва от правоприлагащите органи на ЕС в областта на конкуренцията. Едното разследване бе фокусирано върху нейната информация, а другото за нейния онлайн пазар.

Последното разследване беше започнато през 2016 година и беше използвана информация от 800 милиона потребители на "Фейсбук" в 70 държави за покупка и продажба на различни артикули. Оттогава до наши дни компанията е предоставила на Европейската комисия цели 315 000 документа, еквивалентни на 1,7 милиона страници.

"Изключително широкият характер на исканията на Комисията означава, че ще се изисква да предадем предимно неподходящи документи, които нямат нищо общо с разследванията на ЕК, включително силно чувствителна лична информация като медицинска информация на служителите, лични финансови документи и лична информация за членове на семейството на служители", заяви главният съветник на "Фейсбук" - Тим Ламб.

"Считаме, че подобни искания трябва да бъдат разгледани от съдилищата на ЕС.", посочи още той.

От своя страна, Европейската комисия заяви, че ще защити делото си в съда и няма да остави „Фейсбук“ на мира просто ей така.