Знаете ли къде сте чували това заглавие? Това е цитат от една от най-цитираните от неолибералната общност в България книги, а именно „1984“ на Джордж Оруел.

Книгата често е използвана като дефиниционен наръчник за свободата наред с философията на Айн Ранд или наръчника на „бившия“ (няма бивши) агент на ЦРУ Джийн Шарп, наречена „От диктатура към демокрация“(неофициалният наръчник на Цветните революции в Евразия през последните години). Дори е използвана в концепцията за рекламата на първия Apple Macintosh.

Днес обаче никой не помни Джордж Оруел. Никой не помни какво е цитирал преди 2, 3 или 10 години по един или друг повод.

Това, което помним, е… нищо.

Как иначе ще си обясните, че днес символът на неолибералната общност в България в лицето на Демократична България съзнателно предлага обратната теза, а именно оръжие за мир? Така директно сваля правителството и връща Борисов като водеща политическа сила в страната (няма да си отварям устата за правосъдната реформа, защото виждаме до коя крива круша я докараха управляващите).

Това доказва лицемерието, което е характерно не само за българската политика, а и за Запада. То всъщност е двигателят на евроскептицизма в Източна Европа, където гражданите на страните са убедени, че собствените им държави са просто буфер, ползван под идеалистичен предлог от заинтересованите Велики сили.

За да можем да направим интересен паралел със света, а и с любимата на Демократична България САЩ, то нека си спомним инициативата за забраняване на оръжията в Щатите от настоящия президент на САЩ Джо Байдън. И всичко това само преди по-малко от година от началото на конфликта в Украйна.

Инициативата не успя, защото т.нар. gun control е дефиниран в американската конституция. Интересно е как Джо Байдън и Демократическата партия искаха да нарушат Втората поправка и да забранят притежанието на оръжие от американците, но днес раздават оръжие на Украйна като пуканки.

Защо?

*Опитът за налагане на забрани бе свързан с масови стрелби с огнестрелни оръжия в различни щати, в които загинаха множество цивилни.

По-лошото, опитват се да легитимират своите индивидуални външнополитически амбиции (както всяка тяхна военна интервенция от 40 години) чрез широка коалиция и като притискат другите членове на НАТО също да изпращат оръжия за конфликт, за който всеки с рационално мислене знае, че това би довело до повече и повече жертви, защото така се удължава времето на бойните действия.

Нека сега построим един интересен силогизъм.

Ако разрешеното оръжие в САЩ причинява невинни жертви само по себе си (това, искам да подчертая, е официалната теза на Демократическата партия и Джо Байдън), то не прави ли то същото в Украйна, превръщайки невинните жертви в мишени в момента, в който те хванат автомат?

Нима ако нещо е валидно в САЩ, то не е валидно в Украйна?

Наистина ли?

Ето класическото лицемерие, за което разказах по-горе. А то не може да убеди българите, че да изпращаш оръжие, е еквивалентно на спасени човешки животи. И някак няма логически вариант, в който те да разберат това. Поне не ако гледаме делата на водещата страна членка на НАТО само преди година.

Ако не виждате лицемерието, което всъщност постоянно създава антинатовски и антиевропейски настроения, то може би е добре да извадите гредата от окото си и едва тогава да започнете да крещите „Слава Україні!“