Разкритието на Илон Мъск, че Twitter е претърпял „огромен" спад на приходите, откакто той пое управлението преди 10 дни, подчертава несигурния характер на финансите на компанията за социални медии, след като той я натовари с дълг от 13 млрд. долара, твърдят кредитни експерти, цитирани от Ройтерс.

В петък Мъск съобщи в Twitter, че социалната компания губи повече от 4 млн. долара на ден, главно защото рекламодателите са започнали да бягат, след като той пое управлението.

Той обвини активистите за граждански права, че оказват натиск върху рекламодателите, въпреки че много хора от рекламния бранш твърдят, че за това са допринесли и неговите туитове, разпространяващи конспиративни теории.

Мъск взе компанията с нейните сътресения

Още преди тези сътресения Мъск организира придобиването, което доведе до ръба на финансите базираната в Сан Франциско компания.

През следващите 12 месеца Twitter ще трябва да плати лихви в размер на близо 1,2 млрд. долара по дълга, който Мъск натрупа след поредица от повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, показва анализ на условията за финансиране, оповестени в регулаторните документи.

Плащанията надхвърлят последните оповестени парични потоци на Twitter, които възлизат на 1,1 млрд. долара към края на юни според финансовите отчети на Twitter, направени преди Мъск да я свали от борсата на 27 октомври.

Някои аспекти на текущото финансово състояние на Twitter са несигурни, тъй като компанията не е разкрила достатъчно информация. Не е ясно каква част от дълга в размер на 5,29 млрд. долара, който Twitter имаше преди придобиването, е била рефинансирана или е останала в компанията.

Не е ясно също така каква част от 2,7 млрд. долара в брой, които Twitter притежаваше към края на юни, може да запази, след като стана непублична компания.

Ще се справи ли Мъск с дълговете на Twitter

Инвеститори и анализатори заявиха, че Мъск трябва да гарантира, че компанията е достатъчно печеливша, за да посрещне плащанията по дълга си, или ще се наложи вливане на пари в брой.

„Задлъжнялостта може да нарасне до двуцифрено число, освен ако Мъск не внесе значително повече собствен капитал, отколкото се предвиждаше по-рано, или значително не подобри рентабилността.", пишат анализаторите на S&P Global в бележка.

Те дадоха на компанията неинвестиционния рейтинг B-minus.

Мъск и съинвеститорите му колективно подписаха чек за повече от 30 млрд. долара от собствените си пари за сделката с Twitter. Тези пари ще бъдат изложени на риск, ако Twitter се нуждае от преструктуриране на дълга.

Мъск започна драстично да съкращава разходите, като освободи половината от 7400-те служители на компанията. Като цяло той се опитва да намери икономии на инфраструктурни разходи, включително от сървъри и облачни услуги, в размер до 1 млрд. долара. През 2021 г. Twitter е имал общи разходи в размер на 5,6 млрд. долара.

Мъск също така очерта планове за нова абонаментна услуга, която ще включва проверка на автентичността на потребителите на Twitter и ще струва 8 долара на месец. Ако той успее да генерира достатъчно приходи, за да диверсифицира печалбата на Twitter, без да отблъсква потребителите, това би било от полза, смятат кредитните анализатори.