Днес Турция глоби Facebook, Twitter и три други компании от социалните медии за това, че не са назначили представител в страната, съгласно противоречив закон, влязъл в сила миналия месец.

Законодателството, прието през юли, изисква платформи с повече от един милион потребители да назначават представители в Турция, които да могат да изпълняват съдебни разпореждания за премахване на спорно съдържание или да бъдат подвеждани под съдебна отговорност при необходимост.

Турция е поставила в черния списък Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube и TikTok да заплатят по 10 милиона лири (2 милиона лева) под формата на глоби за неспазване на това първо изискване.

Това заяви официално в Туитър заместник-министърът на транспорта и инфраструктурата Йомер Фатих Саян. Ако мрежите не успеят да отворят местни офиси до началото на декември, ще бъдат глобени още с 30 милиона лири.

Експертът по цифрови права Яман Акдениз заяви, че ако компаниите за социални медии продължат да игнорират турския закон още три месеца след забраната за реклама, ще бъде приложено намаляване на честотната лента с 50%. Ако това не ги принуди да се подчинят след това с цели 90%, което е и последен етап, което практически е спиране на достъпа до тези социални мрежи в Турция.

На 3 ноември Акдениз написа в Туитър, че само частната руска фирма за социални медии ВК е назначила в срок турски представител до момента. От Туитър категорично по-рано изразиха становище, че не възнамеряват да се съобразяват с този закон.

Apple отива на скамейката за подсъдими

Американската технологична компания Apple е изправена срещу съдебен иск от акционери, които обвиняват главния изпълнителен директор Тим Кук за прикриване на спадащото търсене на iPhone в Китай, което е довело до милиарди долари загуба за инвеститорите, предава информационната агенция Ройтерс.

В решение на американския окръжен съдия Ивон Гонзалес Роджърс от тази сряда тя посочва, че акционерите, водени от британски пенсионен фонд, могат да заведат дело заради коментара на Кук от 1 ноември 2018 г. По думите на анализаторите, въпреки че Apple се е сблъскала с натиск върху продажбите на някои развиващи се пазари, Кук е казал:

„Не бих поставил Китай в тази категория.“

Apple е казала на доставчиците си да ограничат производството само няколко дни след коментара на Кук, а на 2 януари 2019 г. неочаквано намали прогнозата за тримесечните приходи на компанията с 9 млрд. долара.

За последното Кук отчасти обвини натиска върху китайската икономика от търговското напрежение между Съединените щати и Китай.

По-ниската прогноза за приходите беше първата такава за Apple от пускането на iPhone на пазара през 2007 г. Книжата на компанията понижиха стойността си с 10% още на следващия ден, изтривайки 74 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация.

Apple и Кук заявиха, че няма доказателства, че са измамили или са възнамерявали да излъжат ищците. Компанията не е отговорила веднага на запитването за коментар.

В решението си, представено на 23 страници, Роджърс посочва, че акционерите с право твърят, че изявлението на Кук за Китай по същество е неверно и напълно подвеждащо.

По думите на Роджърс макар Кук да не е знаел подробности за „тревожните признаци“ в Китай, които компанията е започнала да вижда, случилото се поставя под въпрос доколко може да се вярва, че той не е бил наясно с търговското напрежение и евентуалното му въздействие върху Apple.

Ищците са изтъкнали „силни доводи“, че Кук е знаел за рисковете, когато е говорил за Китай пред анализаторите, както и че не е допуснал грешка поради небрежност. Роджърс, която работи в Оукланд, Калифорния, преди време отхвърли искове, свързани с търсенето на iPhone XS и XS Max.

Какво се случва с изборите в САЩ

В рамките на истински предизборен трилър Джо Байдън е напът да премине финалната линия, но състезанието все още не е решено. След триумфа му в Мичиган и Уисконсин в сряда вечерта, само гласовете на няколко гласоподаватели разделят кандидата за президент на Демократическата партия от влизането му в Белия дом.

Поне така очакват от AP и Fox. Те считат, че Байдън е спечелил Аризона, което означава, че кандидатът на Демократическата партия ще трябва да спечели само още един от все още броящите гласовете щати.

За други големи американски медии като CNN, обаче надпреварата за Аризона все още не е напълно завършила, макар че там демократът води с почти 70 000 гласа. Ето най-важните моменти е този, че Байдън има напълно реални шансове.

В надпреварата за президентските избори в САЩ Байдън се приближава все по-близо до победата. В особено важния щат Пенсилвания (20 електора) той напредна силно срещу републиканския президент Доналд Тръмп в четвъртък срещу петък.

В Джорджия (16 електора) според доставчика на данни Edison Research Байдън на практика има равен резултат с Тръмп. Той, от своя страна се приближи до Байдън в Аризона (11 електора).

Според повечето преброявания Байдън има 253 сигурни електора, а в сравнение Доналд Тръмп има 214. За победа са необходими 270.

В щата Невада, който може да реши президентските избори в САЩ, Байдън е с малко под 12 000 гласа пред Тръмп. Едва в петък вечерта по българско време трябва да има нова информация за състоянието на преброяванията.

Властите посочиха в сряда (местно време), че документите за гласуване, изпратени по пощата навреме и пристигащи до късния следобед на 10 ноември, все още са валидни. Актуализациите за състоянието на надпреварата ще се правят публично всеки ден в 9 ч. сутринта американско време, което се пада в 19:00 ч. българско време.