Свързаните с чиповете акции в Япония, Южна Корея и Тайван поевтиняха силно, след като ходът на администрацията на американския президент Джо Байдън да ограничи достъпа на Китай до американската полупроводникова технология предизвика разпродажби, които намалиха пазарната стойност на сектора в световен мащаб с над 240 млрд. долара, изчислява Bloomberg.

Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. поевтиняха с повече от 7%, което е най-големият спад от май 2021 г., а при Samsung Electronics Co. понижението е най-голямо от една година насам.

Tokyo Electron Ltd. загуби цели 5,8%. Пазарите в Южна Корея, Япония и Тайван бяха затворени в понеделник заради празници, когато индексът Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index потъна до най-ниското си ниво на затваряне от края на 2020 г. след двудневен спад от над 9%.

Промени и във валутите

Южнокорейският вон поевтиня с цели 1,6% спрямо долара, а стойността на тайванския долар спадна с 0,7%. Борсовите индекси в двете държави са най-зле представящите се в Азия във вторник. САЩ обявиха ограничаването на износа в петък и се появиха предположения, че подобни действия могат да бъдат предприети и в други държави, за да се гарантира международното сътрудничество.

Последните ограничения вероятно ще окажат верижно въздействие върху цялата верига на доставки в сектора и ще добавят нов проблем към нарастващия списък с предизвикателства за технологичните акции, включително ястребово настроения Федерален резерв и напрежението в Тайванския проток. По данни на Bloomberg от затварянето на борсата в четвъртък досега от акциите на производителите на чипове по света вече са изтрити над 240 млрд. долара.

„Последната стъпка на САЩ ще накара Китай да ускори действията си за насърчаване на местната индустрия за чипове", казва анализаторът на Omdia Акира Минамикава.

„Японските фирми трябва да продължат да търгуват с китайските фирми със стоки, които не са ограничени, защото бизнесът си е бизнес. Но те трябва да са готови за бъдеще – може би след десетилетие или две - когато ще загубят всички китайски клиенти в резултат на сегашното напрежение, което увеличава скоростта на китайските усилия“.

Последиците се очакват да се увеличават

Очаква се забраната да има широкообхватни последици. За компаниите със заводи в Китай - включително и за тези, които не са от САЩ – правилата ще създадат допълнителни пречки и ще изискват одобрение от страна на правителството.

Южнокорейската SK Hynix е един от най-големите производители на чипове за памет в света и има съоръжения в Китай - част от мрежа за доставки, която изпраща компоненти по целия свят. Акциите на компанията поевтиняха с 3,5% във вторник, след което намалиха загубата си.