Приложението TikTok обяви в сряда, че разработва инструмент, който ще позволи на родителите да не позволяват на тийнейджърите си да гледат съдържание, съдържащо определени думи или хаштагове, в приложението. Стъпката е опит на затруднената компания да изчисти обществения си имидж, съобщава Ройтерс.

TikTok, която е собственост на китайската технологична компания ByteDance, е изправена пред подновен контрол в цял свят заради близостта си до китайското правителство и защитата на данните на потребителите.

Редица страни, включително САЩ, Канада и други, както и Европейската комисия, забраниха приложението, което е силно популярно сред по-младите потребители, да бъде инсталирано на мобилни телефони на служители в държавната администрация.

Подобно на други приложения за социални медии, TikTok е изправено пред критики, че не прави достатъчно, за да защити младежите от неподходящото съдържание.

Разработването на функция за родителски контрол е в ранен етап и приложението ще се консултира с родителски, младежки и граждански организации за проектирането на инструмента, пишат от TikTok в публикация в блога си.

Какви други изненади ще предложи приложението

TikTok обяви още нови функции, с които да помогне на потребителите да ограничат времето, което прекарват в приложението. Профили на потребители под 18 години автоматично ще получават ограничение на времето от 1 час на ден.

Ако младежите изберат да премахнат дневното ограничение и да ползват TikTok за повече от 100 минути дневно, приложението ще показва съобщение, което ги насърчава да си поставят времево ограничение.

Родителите сега ще могат да определят сами времево ограничение на тийнейджърите си за това колко време да могат да използват TikTok за всеки ден по отделно, казаха още от компанията.

Revolut със спад в приходите от 2021 г. насам

Финансовото приложение Revolut отчита първата си годишна печалба през 2021 г., след като почти утроява приходите, става ясно от данни, публикувани в сряда. Ръстът на приходите обаче се забавя до 30% през миналата 2022 година, съобщава Bloomberg.

Базираната в Лондон компания отбелязва, че печалбата преди данъците през 2021 г. е в размер на 39,8 млн. паунда (48 млн. долара) спрямо загуба от 220,7 млн. паунда година по-рано. Приходите достигат 635 млн. паунда. Компанията посочва, че най-големият източник на приходи е от чуждестранна валута и управление на благосъстоянието, засенчвайки бизнеса с разплащателни карти. Брутният марж е нараснал до 70% от 33%.

Ръстът на Revolut продължава с по-бавен темп през 2022 г., като приходите се увеличават до около 850 млн. паунда, става ясно от данните. Тези за 2021 г. бяха забавени с месеци и отбелязани като просрочени от декември насам заради проверки на качеството на одита.