Държавният секретар на Съединените американски щати Майк Помпео заяви, че страната на неограничените възможности "със сигурност разглежда възможността" да извади китайските приложения. В списъка попада и TikTok.

"Не искам да говоря преди президента да се е изказал по темата, но това е нещо, което разглеждаме", каза Помпео в интервю пред известна американска медия.

Конгресмени на Америка повдигнаха този въпрос, свързан с националната сигурност на САЩ по отношение на обработката на потребителските данни на TikTok. Проблемът се създава заради това, че местните китайски закони притискат приложенията "да подкрепят и сътрудничат в разузнавателната работа, контролирана от Китайската комунистическа партия".

Това означавало, че данните на американски граждани отиват в Китай.

Приложението, което не е достъпно в Китай, се стреми да се дистанцира от своите китайски корени, за да се хареса на световната аудитория и да подчертае своята тотална независимост от държавата Китай.

Забележките на Майк Помпео идват на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай по отношение на данните за избухването на епидемията от коронавирус.

Действията на Китай в Хонконг и почти двегодишната търговска война също са сред причините чашата на търпение да прелее.

TikTok, приложение за кратки видеозаписи, собственост на базираната в Китай ByteDance, наскоро беше забранено в Индия заедно с 58 други китайски приложения след граничен сблъсък между Индия и Китай, в който загинаха и войници.

TikTok напуска и полуавтономния Хонконг

В понеделник от TikTok обявиха, че ще излязат от пазара в Хонконг в рамките само на няколко дни заради въвеждането на нов закон за националната сигурност на Китай за полуавтономния град.

Съобщението дойде, докато други технологични компании спряха да съдействат на властите в града за достъпа до потребителски данни.

"В светлината на последните събития решихме да спрем дейността на приложението TikTok в Хонконг", заяви говорител на TikTok.

Компанията, която сега управлявана от бившия изпълнителен директор на "Дисни" Кевин Майер, твърди, че никакви потребителски данни на приложението не се съхраняват в базата данни на Китай.

TikTok също категорично заяви пред медиите по-рано във времето, че няма да изпълни исканията на китайското правителство за цензуриране на съдържанието. Достъпът до потребителските данни на TikTok няма да бъдат предадени.

Изказване от TikTok

От компанията казват, че подобни подобни искания никога не е имало по никакъв повод.

Статистически погледнато хонконгският регион е много малък, непечеливш пазар за компанията, твърдят специалисти. Миналия август TikTok съобщи, че е привлякла 150 000 потребители в Хонконг.

Източникът заяви, че този ход е направен, само защото не е ясно дали сега Хонконг ще попадне изцяло под управлението на Пекин в светлината на новоприетите закони за полуавтономност.