Moбилните приложения превърнаха смартфоните в най-продаваните устройства в индустрията и този факт едва ли изненадва някого тук. Последните доклади на анализатори показват, че разполагаме с все повече инсталирани заглавия.

Разпространението на коронавируса само задълбочи тези трендове, карайки милиони хора да седят все повече пред екраните на смартфоните.

Освен игрите, които традиционно са една от най-популярните категории се забелязва и впечатляващо увеличение в трафика на приложенията за видеоконференция. Още от началото на годината TikTok се превърна в световен хит, който регистрира повече инсталации дори от приложения като Messenger, Instagram и WhatsApp.

Специфичния акцент върху най-младата аудитория изглежда продължава да бъде печеливша формула за разработчиците от ByteDance. След впечатляващото представяне през първата половина на годината TikTok продължава да оглавява класациите за приложения с най-голям трафик.

Това респективно е предпоставка и за рекордни приходи, информира агенцията GizChina.

Данните на SensorTower показват категорично, че TikTok е най-печелившото мобилно приложение за смартфони през октомври, което се дължи главно на популярността сред iOS устройствата по цял свят.

ТikTok е генерирало приходи в размер на цели $115 млн. през месец октомври, което е 6.2 пъти повече от същите резултати преди година. Любопитен факт е, че 86% от приходите са от Китай, като 8% от печалбата е от американските потребителите на приложението.

По този начин TikTok успява да изпревари заглавия като YouTube и Netflix.

Второто приложение, което генерира най-много приходи през октомври е YouTube с реализирането на $94 млн. за изминалите 30 дни. Това е доста сериозно постижение, което отчита стабилен ръст от 98%, спрямо същите резултати година по-рано. Повече от 56% от печалбата е извършена от смартфони, които работят с американските мобилни оператори.

Когато говорим за брой изтегляния TikTok отново може да се похвали с най-добро представяне. Мобилното приложение има 66 млн. нови инсталации през октомври, което е с 9.5% повече от предходната година. По този начин TikTok се превръща в лидер по брой изтегляния и инсталации за водещите мобилни платформи за пореден месец през 2020г.

Българска група с изключителен напредък

Deep Zone Project, които преди няколко месеца буквално изстреляха песен в Космоса, отново зарадваха феновете си с хитовото парче "Funk you".

"Тази песен я направихме напук на тези времена и депресия. Искахме да припомним, че светът продължава да се върти и ще продължава да го има.

Надяваме се, че животът ще победи за пореден път.“ – споделя диджеят на групата.

Във видеото те танцуват със защитни костюми, модерни за сегашните времена. А в него участват 100-годишен мъж и TikTok сензациите Сузи и Рени, които отправят и предизвикателство към феновете. Клипът е заснет в пловдивския квартал "Капана".

"С тази песен искаме да накараме хората да се чувстват добре и да забравят за проблемите. Няма да издаваме кой е танцьорът, но всеки, който гледа клипа, има много подсказки. Нека зрителите да бъдат наблюдателни, ще има и награди", споделя вокалът.

Песента вече е разпространена от няколко музикални компании извън България.

Подаръци за ТикТок директно от властта

Федерален съдия в Пенсилвания блокира широк набор от правителствени ограничения за китайското приложение за споделяне на видео TikTok в САЩ, съобщава Bloomberg.

Американският окръжен съдия Уенди Бийтълстоун издаде временна заповед, с която блокира забраната на TikTok. Решението и е в отговор на дело, заведено от група ищци, които използват TikTok, за да изкарват прехраната си.

Предложените правила, които трябва да влязат в сила на 12 ноември, ще забранят на компаниите да предоставят основните уеб услуги, които правят приложението достъпно в САЩ, припомня Bloomberg.

САЩ твърдят, че TikTok е заплаха за националната сигурност, тъй като собствеността му от базираната в Пекин ByteDance Ltd. дава на китайското правителство достъп до личните данни на милиони американци. Президентът Доналд Тръмп поиска от ByteDance да намери американски купувач за TikTok, а компанията търси одобрение от САЩ за сделка за продажба на дял в приложението на Oracle Corp. и Walmart Inc. преди крайния срок от 12 ноември.

В решението си Бийтълстоун казва, че забраните за TikTok вероятно надхвърлят правомощията на правителството съгласно акта за извънредни правомощия, на който Белият дом многократно се позовава, за да оправдае мерките.

Тя също така посочва, че забраната ще нанесе „непоправима вреда“ на потребителите на TikTok, които осъществяват инфлуенс маркетинг в приложението.

„Ищците ще загубят способността да се ангажират с милионите си последователи в TikTok и свързаното с това спонсорство на марките.“, посочва съдията.

Bloomberg припомня, че същият съдия се произнесе срещу потребителите на приложението през септември в по-ранна фаза от тяхното дело.

Адвокат на тримата създатели на съдържание в TikTok, които заведоха делото в Пенсилвания, приветства решението като победа за свободата на словото. Министерството на правосъдието на САЩ не е отговорило на искането за коментар.

Преди това федерален съдия във Вашингтон блокира отделна част от забраната на Тръмп, която трябваше да влезе в сила през септември, и предотврати изтеглянето на TikTok от магазините за приложения.