Въпреки постоянните оплаквания, свързани с хакнати телефони и компютри, и нарушена поверителност от първо лице по медии и сайтове, хората все още продължават да се доверяват на непознати с лека ръка.

Дори и да не сте известен човек, който със сигурност държи ценни снимки на телефона си или апетитна информация за други обществени личности, свикнете с мисълта, че хакването си е реална заплаха. Няма застраховани от подобно кибер посегателство.

Поради тази причина вие, като потребител на различни приложения, а и просто като ползвател на смартфон, имате нужда от това да се информирате по тази тема. От текущата статия ще разберете по какви начини може да бъде хакнат телефона ви, а и естествено как бихте могли да го защитите.

Да започваме

Смартфоните вече са ценно нещо, в което се съдържа куп информация за нашите банкови сметки, преводи, данни за сайтове, които са крайно лични. Толкова много неща, че адреса и снимките са най-малкия ни проблем.

Тъй като смартфоните често се използват за банкови и други финансови процедури, данните на телефона ви с времето се превръщат в обект, с информацията от който може да се изкарат куп пари. Има два основни начина хакерите да проникнат във вашето устройство.

Ако нападателите откраднат вашия смартфон, те имат достатъчно време за това преспокойно да получат безпроблемен достъп до данните, съхранявани на устройството. За щастие, това става все по-трудно, тъй като сега производителите използват специализирани чипове за криптиране, за да предотвратят именно това безпроблемно четене на данни, гледане на снимки и видеа, както и разни чатове в конкретни приложения.

Опитът за налучкване на вашия PIN отдавна е изгорял като опция, тъй като след няколко опита софтуерът добавя забавяне, което се увеличава с всеки въведен грешен код. Поради тези пречки хакерите рядко избират този метод.

Онлайн бандитите са много по-добри да нанасят своите удари от разстояние. За целта те използва софтуерни инструменти (често създадени лично от тях), които вършат най-голямата част от работата им.

За да успеят, те разчитат на най-слабата връзка във веригата за сигурност на смартфона, а това е потребителят. Хакерите се възползват от редица слабости, които са присъщи за по-голям процент от хората.

От липсата на разбиране и познаване на технологията, която използваме, до пренебрегването на съветите за безопасността за удобство. Има много подходи, до които злонамерените лица могат да прибегнат, за да ви поставят в губеща позиция.

Тяхната цел е да ни накарат да инсталираме техния специален зловреден софтуер, така че той да се настани на телефона ни и спокойно да си свърши работата. Под „работа“ разбирайте това, че периодично той ще им изпраща ценната информация, която е толкова скъпа в наши дни, че човек би могъл да изхрани себе си и своето семейство само ако практикува професията „хакер“.

В зависимост от това колко сте внимателни относно аспект „безопасност“ за вашите данни, има дълъг списък от мерки, които може да използвате – от използването на VPN до изключването на вашите мобилни данни.

Редовно си инсталирайте актуализациите

Не е тайна за никого, че, когато видим нова актуализация на защитата, която чака да бъде инсталирана на телефона, ние не сме особено заинтригувани, защото това води до няколко минути неизползване на устройството. Момент, тези актуализации идват при нас с логична причина.

Не съществува софтуер, който да е наистина съвършен и перфектен във всякакви аспекти. Няма и такъв, който да е напълно непобедим от хакерите. Не забравяйте, че тези хора това работят.

Всъщност, актуализациите на софтуера допълват списъка от вече оправени грешки, които могат да бъдат използвани от бандитите в Интернет. Колкото по-често актуализирате своето устройство, толкова по-безопасен става светът за него.

Същото важи и за приложенията, които редовно, всекидневно, постоянно използвате. Приложенията превръщат вашия телефон в удобна мишена, по която да се целят всякакви хакери от всякакви места.

Помислете си добре преди да инсталирате някакво приложение от сайт или източник, които не познавате. Колкото по-странно е приложението, толкова по-лесно е то да се превърне в истинска заплаха за вашата сигурност.

Тук дори не става въпрос за абсолютно реалната заплаха за личния ви живот. Всичко зависи от това в чии ръце ще попадне информацията от устройството ви.

Бъдете отговорни към вашата собствена безопасност!