Акциите на Qualcomm Inc., най-големият производител на чипове за смартфони, се сринаха в края на търговията, след като концернът даде много по-слаба прогноза от очакваното, наказан от икономическото забавяне и блокирането заради Covid-19 в Китай.

Приходите през първото фискално тримесечие ще бъдат между 9,2 и 10 млрд. долара, заяви Qualcomm в сряда спрямо средната оценка на анализаторите за 12 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата в най-добрия случай ще бъде 2,45 долара на акция, каза Qualcomm. Средната прогноза беше за 3,40 долара, предава Bloomberg.

Qualcomm се справя със забавянето отчасти чрез замразяване на наемането на служители, заявиха ръководителите по време на конферентен разговор. Изчистването на натрупаните допълнителни запаси може да отнеме две тримесечия, казаха от компанията.

Прогнозата показва, че пазарът на потребителски устройства се свива по-бързо от опасенията, което доведе до срив на акциите на Qualcomm с 8,4%. Дори преди вчерашните изказвания акциите се бяха обезценили с 38% през тази година, засегнати от страховете, че търсенето на смартфони е нестабилно.

„По-нататъшното влошаване на макроикономическата среда и продължителните ограничения заради Covid в Китай доведоха до широкообхватно отслабване на търсенето в различните нива и региони."

Това заяви базираната в Сан Диего компания в презентация пред инвеститорите.

Как върви компанията в посока автомобилни чипове

Главният изпълнителен директор Кристиано Амон заяви, че мандатът му на действие ще се определя от това до каква степен ще успее да наложи технологията на производителя на чипове в нови области, включително автомобилно оборудване, мрежи и компютри.

Въпреки че Qualcomm получава повече приходи от тези по-нови дейности, по-голямата част от продажбите му все още идва от телефони, което ограничава цялостния растеж на компанията.

Основният продукт на Qualcomm е процесорът, с който работят много от смартфоните в света. Тя продава и модемните чипове, които свързват iPhone на Apple Inc. с високоскоростните мрежи за пренос на данни.

Малко проценти

Преди три месеца Qualcomm вече намали прогнозата си за доставките на смартфони, предвиждайки спад с между 4 и 6% през 2022 г. спрямо предходната година. Производителите на телефони преработват излишните запаси, преди да се върнат към новите поръчки.

Сега картината е още по-мрачна. Пазарът на телефони ще се свие в диапазона на ниските двуцифрени проценти, а излишните запаси ще продължат да бъдат спирачка за поръчките през първото фискално тримесечие, заяви Qualcomm.

Все пак има и една положителна страна. Компанията бе очаквала Apple да започне да замени повечето от 5G модемите на Qualcomm в iPhone през следващата година със свои части. Това вече не се очаква да се случи през 2023 г.