Снощи около 19 часа хиляди смарт телефони получиха странно съобщение със стряскащ текст  "BG-ALERT: Внимание, опасност!". Съобщението беше придружено от силна мелодия, която допринесе за създаването на уплаха в получилите известието.

На някои устройства получената нотификация гласи „Сигнал от президента“, след което думите test test, а за получаване на повече информация е посочен сайта на bg-alert. Това неочаквано съобщение озадачи получателите му. Голям брой хора са се опитали да влязат в посочения уебсайт, за да се сдобият с повече информация, но поради голямото натоварване сайтът се е сринал.

След възстановяване на достъпа до посочената в съобщението връзка е става ясно, че системата е в процес на тестване. Малко по-късно става ясно, че това е система, която се разработва в момента, за да може да предупреждава българските граждани за наличието на бедствие или друга опасна ситуация чрез мобилните им устройства.

В много европейки държави както и в САЩ гражданите получават предупредителни съобщения при бури, земетресения или други опасности, за да могат да реагират максимално бързо и да се погрижат за безопасността си.

Какво представлява системата BG-ALERT

Още през пролетта се заговори за създаването на система, която да уведомява гражданите при опасност. Главният комисар и директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" - Николай Николов обясни, че тази система ще бъде базирана на интернет и освен предупреждения чрез нея ще се получават и указания за действие.

От МВР обясниха случая и увериха гражданите, че полученото съобщение няма връзка с конкретно събитие. Коментар по случая даде и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов чрез личния си профил във Фейсбук. Той посочи, че всичко е наред и няма налична опасност, но е крайно време и в България да има такава система, която да предупреждава гражданите при бедствия и аварии.

Според него съобщението не е било структурирано добре, което е причината за паниката.

Допусната е човешка грешка при изпращането на съобщенията

Фирмата изпълнител на разработването на системата BG-ALERT излезе със становище разпространено от МВР. В изявлението фирмата се извинява за причиненото неудобство свързано с ранните тестове на системата през мобилните мрежи.

В становището още се посочва, че заради човешка грешка са изпратени две различни съобщения през мрежата на Vivacom. Този тест е помогнал да се установи процеса на работа на системата, а от фирмата се надяват в бъдеще тя да се превърне във важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии.

В сайта на системата се посочва, че предстоят още тестове през месец ноември в периода между 7.11 и 29.11. На 29 ноември се предвижда да се проведе национален тест в часовия диапазон между 12 и 12:30, когато ще бъде изпратено съобщение на български и английски език.