Единен стикер ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти, с които са се ангажирали търговските обекти. Той е разработен от Министерството на икономиката и индустрията и вече е предоставен на веригите, които са заявили желание за включване в информационната система.

Това съобщи министър Никола Стоянов пред медиите.

За какво ще се грижи сайтът

Сайтът беше пуснат преди една седмица и предоставя информация за целия процес по ценообразуване на хранителните продукти – от стойността на суровината, през тази на внос и на едро, до крайната, която заплащат хората в магазина.

“Отправихме покана до всички юридически лица, които се занимават с търговия на дребно на хранителни продукти и имат годишен оборот от над 30 млн. лв., да се включат в нашата инициатива.”, обясни икономическият министър.

До момента на сайта се визуализират само средни цени на дребно. Според икономическия министър затова би било положително, ако търговските обекти участват.

До какви конкретни последствия ще доведе нововъведението

От една страна, това ще насърчи конкуренцията и ще осветли процеса, а от друга – само те могат да се ангажират каква е най-ниската цена, на която продават продуктите си, коментира той.

На този етап само две търговски вериги са подали информация към официалната, като тя вече е публикувана, стана ясно още от думите на икономическия министър.

“Едната верига е дала информация само за 5 продукта в цялата страна, а другата – за 15, но за две области в България. Надяваме се това да е само начало на процеса и тепърва да има много по-голяма активност.”, каза още министър Стоянов.

Задължително условие е всяка верига, включваща се в инициативата, да декларира, че за една седмица напред ще продава продуктите на посочените от нея цени. Тази стойност през перода може да намалява, но не и да се увеличава.

Информацията от тях следва да постъпва всеки четвъртък в Министерството на икономиката и индустрията и цената ще важи от петък до четвъртък, уточняват в прессъобщение от пресцентъра на министерството. Промоциите, които търговските обекти провеждат, не могат да бъдат включвани на сайта.

За да бъдат улеснени потребителите, е разработен единният стикер, който търговците при желание ще поставят на тези продукти. Той е в три варианта - кръгъл, правоъгълен и квадратен, с оглед разликите в стелажите на магазините.

От вчера те са предоставени на двете вериги и вече са поставени в част от магазините им в страната.