33 щата заведоха дело срещу Meta за умислено създаване на зависимост към социалните мрежи при тийнейджърите. Обвинението е изготвено от прокурори от над 30 щата. В него се посочва, че компанията майка на Facebook и Instagram прилага вредни функции в социалните мрежи, чиято цел е да постигне пристрастяване към тези приложения в цяло поколение подрастващи.

Според обвинението компанията използва „пристрастяващи“ инструменти, за да обвърже потребители с ежедневно използване на приложенията. Същевременно се посочва, че Meta прикрива потенциални опасности за своите потребители.

От компанията отвърнаха с твърдението, че разработените от нея приложения са безопасни за младежите.

Два от най-големите щати – Колорадо и Калифорния оглавиха иска, който е подаден в  Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния. Гражданите на тези щати твърдо застават зад позицията, че приложенията на Meta привличат потребителите използвайки заблуди с цел постигане на пристрастяване, на което са подвластни най-вече тийнейджърите.

Искът също включва обвинения за нарушаване на безопасността на потребителите, които използва платформите на компанията. Meta притежава приложенията Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger.

Голям брой американци смятат, че социалните мрежи вредят на психическото здраве на децата

Според голяма част от населението на САЩ, социалните мрежи имат негативно влияние върху психиката на децата и подрастващите. Зависимостта, която те създават може да доведе до по-сериозни психически състояния в бъдеще.

В жалбата подадена срещу Meta се твърди, че компанията многократно заблуждава обществото относно опасностите, които използването на разработените от нея приложения имат. Според гражданите, които се обединяват за подаването на този иск, социалните мрежи съзнателно подтикват децата към пристрастяване и прекомерна употреба с основната цел да увеличи своята печалба.

С подадената жалба се търсят различни методи за компенсация, включително и значителни граждански санкции. Това не първото обвинение срещу компанията, а е част от поредица съдебни действия срещу социални мрежи от името на деца и подрастващи.

TikTok и YouTube също не веднъж са били обект на съдебни дела относно пристрастяването към социалните мрежи.

Отговорът на Meta

От компанията заявиха, че винаги са се старали да осигурят безопасността на младежите, които използват техните приложения.

"Разочаровани сме, че вместо да работят продуктивно с компаниите от цялата индустрия, за да създадат ясни, подходящи възрастови стандарти за многото приложения, които тийнейджърите използват, главните прокурори са избрали този път" – част от изявлението.

Според думите на говорителя на Meta от както тече разследването от компанията се опитват да посочат начините, по които Фейсбук и Инстаграм оказват подкрепа на младите хора. Посочва се още, че компанията е въвела използването на повече от 30 инструмента, с които осигурява по-безопасно използване на приложенията си.