Колко време е нужно за изграждането на модерна база за производство на конкурентни в глобален мащаб чипове? САЩ със сигурност ще знаят отговора!

За Съединените щати, които се опитват да се справят с дългогодишната си негативна тенденция в световното производство на чипове, обезсърчаващият отговор е: доста по-дълго, отколкото смятате, пише Financial Times.

А ако скорошните опити за създаване на няколко завода от световна класа за производство на полупроводници в САЩ пожънат успех, това вероятно няма да реши по-големия въпрос как да се запази лидерството в други части на индустрията за чипове.

Най-големият облак, който хвърля сянка върху американското производство на чипове, идва от политическа страна, тъй като Вашингтон протака приемането на закон, който ще предостави 52 млрд. долара субсидии в подкрепа на нови заводи за полупроводници, включително ще помогне за насърчаване на развойната дейност.

Тази седмица главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер изрази разочарованието си от забавянето. Той предупреди, че ако Конгресът не предприеме действия преди лятната си ваканция, може да се наложи Intel да спре строежа на модерния си завод за чипове в Охайо, който струва 20 млрд. долара.

Ангажиментите на Intel

За сметка на това Intel вече е получила ангажимент за предоставянето на 6,8 млрд. долара в подкрепа на подобен проект, който наскоро беше обявен в Германия, въпреки че Европейският съюз достигна до идеята за субсидии за чипове по-късно от САЩ. Не е изненада, че Гелсингер започна деликатно да намеква, че фокусът на Intel може да се насочи към Европа.

Тайванският гигант в производството на чипове TSMC и южнокорейският Samsung, които са крачка пред Intel в разработването на модерни чипове, са сред онези, които се нареждат на опашката за помощ от страна на САЩ. Конгресът вече гласува за субсидии, но последващият закон за реалното финансиране на плана е в застой. С наближаването на лятната ваканция и междинните избори шансовете нещо да се случи преди края на тази година може да намаляват.

Достатъчни ли са инвестициите в един подобен отрасъл

Но дори и политическите пречки да бъдат премахнати скоро, предстоят по-големи предизвикателства. Морис Чанг, основател на TSMC и кръстник на водещия в света сектор за производство на чипове в Тайван, казва, че сумата от 52 млрд. долара просто „не е достатъчна“.

В скорошно интервю за Brookings Institution and Center for Strategic and International Studies Чанг определя субсидиите като „много скъпо безсмислено упражнение“.

Основната му теза е, че опитът на САЩ в производството е ерозирал през последните 40 години, което дава малки шансове страната да може да се изравни с азиатските си конкуренти. Това беше една от „грозните изненади“ за TSMC, когато създаде първия си американски завод преди четвърт десетилетие, твърди основателят на компанията. Дори сега, след толкова години на подобрение, чиповете от американския завод струват с 50% повече спрямо тези, правени в Тайван.