Южнокорейският технологичен концерн Samsung Electronics Co. отчете първия си спад на печалбата от 2019 г. насам, подчертавайки сериозността на глобалния срив в производството на персонални компютри и чипове за памет.

Оперативната печалба е спаднала с 32% до 10,8 трилиона вона (7,7 млрд. долара) за трите месеца до края на септември, съобщи най-голямата южнокорейска компания в изявление в петък. Анализаторите очакваха средно 12,1 трилиона вона.

Сериозни разминавания между планове и реалност

Продажбите също се разминаха с прогнозите, като достигнаха 76 трилиона вона. Samsung ще представи данни за нетната си печалба и подробности за резултатите на подразделенията с пълния си отчет в края на този месец, предава Bloomberg.

През последните седмици световните производители на чипове за памет предупредиха, че са изправени пред по-труден пазар, тъй като се натрупват запаси и поръчките от клиенти, като центрове за данни и фирми за потребителски технологии, се свиват, след като търсенето на персонални компютри и смартфони отслабна повече от очакваното. Micron Technology Inc. и Kioxia Holdings Corp. съкращават производството, за да се опитат да възстановят баланса в предлагането и да предотвратят срив на цените.

Малко преди резултатите на Samsung американският производител на процесори и графични чипове Advanced Micro Devices Inc. също не успя да отговори на прогнозите с данните си за продажбите през третото тримесечие, които се оказаха с 1 млрд. долара по-ниски от собствените му прогнози. „Макроикономическите условия доведоха до по-ниско от очакваното търсене на персонални компютри и до значителна корекция на запасите", заяви главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су.

След оповестяването на новината акциите на Samsung се обезцениха с до 2% в Сеул.

Причините за срива на Samsung

„Този низходящ цикъл не се дължи само на типичната динамика на търсенето и предлагането, а се различава от предишните цикли поради геополитическите рискове", казва Хео Пил-Сеок, главен изпълнителен директор на Midas International Asset Management в Сеул.

„Контролът върху износа от страна на американското правителство допълнително ще ограничи продажбите на ИТ компаниите в Китай и голяма част от търсенето на чипове ще бъде отслабено.

Ако AMD и Nvidia не могат да продават чиповете си в Китай, приходите на производителите на памет ще се влошат още повече“.

Южна Корея, където се намират двата най-големи производителя на чипове за памет в света, отчете спад в производството на чипове през август за първи път от повече от четири години, показват данни на Statistics Korea. Местният конкурент на Samsung - SK Hynix Inc., заяви по време на последния си разговор с анализаторите за финансовите си резултати, че значителна корекция на капиталовите му разходи през следващата година е „неизбежна".

Внезапният срив на пазара на памет се случва след поредица от макроикономически сътресения - от инвазията на Русия в Украйна до рязкото ускоряване на инфлацията и цените на природния газ и повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ.

Потребителските нагласи бързо се влошиха, а купувачите на памет, като например производителите на персонални компютри, намалиха поръчките и използват съществуващите си запаси.