Южнокорейската Samsung Electronics може да започне строежа на планирания си завод за чипове в САЩ за 17 млрд. долара през третото тримесечие на 2021 г. Планът е той да заработи през 2024 г. и за това писа южнокорейски вестник късно снощи.

Технологичният гигант планира да използва напреднал 5-нанометров процес за производството на полупроводници в завода, който се очаква да бъде разположен в Остин, Тексас, допълва Electronic Times, позовавайки се на пожелали анонимност източници от индустрията.

По думите на компанията, обаче все още абсолютно нищо не е решено с пълна сигурност.

Документите, подадени към властите в Тексас по-рано, показаха, че Samsung обмисля да заложи на Остин като едно от местата за новия завод за чипове, който по думите на южнокорейската компания ще създаде 1,800 работни места.

Американският президент Джо Байдън предложи 50 млрд. долара в подкрепа на производството на полупроводници, което накара компании като Intel и най-големия поддоставчик на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co да обмислят вариант за големи нови инвестиции.

Държавите по света се надпреварват в създаването на подобни производствени мощности, докато редица индустрии продължават да се борят с предизвикателствата, свързани с глобалния недостиг на чипове.

Дефицитът, свързан с ефектите на пандемията, беше подхранен допълнително от по-голямото търсене на смартфони, лаптопи и таблети, защото хората започнаха да прекарват повече време у дома и да работят от дистанция.

Първата индустрия, която се оказа най-силно засегната от недостига, беше автомобилната. Скоро след като тя сигнализира за проблемите си, неволите се пренесоха и в други индустрии, включително тези за електроника, смартфони и бяла техника.

Въпреки че технологичната индустрия е оптимист, че дефицитът скоро ще бъде преодолян, преди дни президентът на IBM предупреди, че недостигът на чипове може да продължи още няколко години.

Amazon.com ще се стреми към MGM

Американският интернет гигант Amazon.com води преговори за придобиването на култовото американско филмово студио MGM, пише The Information, позовавайки се на свой източник, запознат с въпроса.

Според медията това може да е най-мащабният ход на Amazon за разширяване на бизнеса ѝ в областта на развлеченията. Все още не е ясно в какъв етап са преговорите с MGM. Възможно е и до сделка да не се стигне, допълват от запознатите със случая издания.

MGM притежава огромен каталог от големи заглавия като „Роки“ и „Розовата пантера“, както и дългосрочни проекти като франчайза за Джеймс Бонд. Освен това притежава кабелната телевизия Epix и прави телевизионни продукции като “The Handmaid’s Tale” и “Fargo”, плюс риалити предавания като „Shark Tank” и “Survivor”.

Придобиването ще засили позициите на филмовото студио на Amazon, на IBMD и на стрийминг услугата Prime Video. По данни на източника, пожелал пълна анонимност, сделката може да е на стойност между 7 млрд. и 10 млрд. долара.

Amazon е отказала да коментира информацията пред медии и вестници, посочвайки твърдо в позицията си, че „не коментира слухове и спекулации“.

През декември информационната агенция писа, че филмовото студио обмисля възможността за продажба, като се е обърнало към инвестиционните банки Morgan Stanley и LionTree, започвайки формален процес по продажба.

Придобиването може да е особено важно за Amazon в момент, в който Netflix си проправя все по-смело път към кината. Останали без достатъчно филмови продукции, те залагат на съдържание, предлагано от стрийминг гиганта.

Това има шанс да затвърди позициите на Netflix на големи стрийминг пазари, каквито несъмнено са САЩ и Канада.

KPC връчва разрешения

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е връчила официално разрешения за използване на честоти за 5G, съобщиха два от телекомите в България.

Това се случи, след като регулаторът продаде 5G лицензите за общо 13,4 млн. лева през април. Тогава A1 купи лиценз за 4,7 млн. лева, Vivacom – за 4,6 млн. лева, а Telenor – за 4,1 млн. лева.

Telenor разкри, че вече има разрешение да ползва честотите в спектъра от 3,6 GHz, който компанията спечели в рамките на проведения на 6 април търг. В рамките на аукциона Telenor взе честотната лента от 3,500-3,600 MHz.

Тя ще я използва, за да развива своята 5G мрежа за период от 20 години.

От своя страна, пък Vivacom съобщи, че е получила официален лиценз за честотната лента 3,700-3,800 MHz за изграждането на следващото си поколение мобилна мрежа. Лицензът е получен от главния изпълнителен директор на телекома Атанас Добрев.

Той определи днешния ден за „исторически за телеком индустрията в България“, защото лицензите дават възможност на оператори да изградят и да разгърнат потенциала на своите 5G мрежи.

Връчването се случи в Деня на телекомуникациите. Според Добрев, 5G мрежата има огромен потенциал „и ще бъде двигател за развитието на страната ни в икономически и социален план“.

В съобщението си до медиите, Vivacom обяви, че планира бързо да разшири покритието на своята мрежа. Освен това предвижда значителни инвестиции в C-band, така че да се осигури допълнителен капацитет и по-високи скорости.

Предоставянето на спектъра е особено важно както за телекомуникационните оператори, така и за целия пазар, тъй като дава възможност за навлизането на нови технологии.